IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хилари Клинтън нарече проектобюджета на Тръмп "неописуема жестокост"

Бившият кандидат за президент на САЩ призова обществото да не запазва мълчание

12:52 | 24.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бюджетът на републиканския президент на САЩ Доналд Тръмп показва неописуема жестокост към милиони американци и деца, заяви бившият кандидат-президент Хилари Клинтън, цитирана от Associated Press.

Хилари Клинтън отправи критиките си на среща в Ню Йорк, организирана от неправителствената организация "Фонд за детско здраве". Вчера Тръмп публикува проектобюджет, който предвижда драстично съкращаване на програмите за бедните и инвалидите.

Планът на Тръмп за разходите показва "липса на въображение и пренебрежение към проблемите на милиони американци", заяви Клинтън и призова обществото да не запазва мълчание.

Проектобюджетът предвижда значително повишение на разходите за отбрана, но то беше сметнато за недостатъчно от някои републиканци, отбелязва AFP. Сенатор Джон Маккейн заяви вчера, че "след години на съкращения на разходите на отбрана, този бюджет не успява да осигури необходимите ресурси".

Проектобюджетът на Тръмп предвижда повишение на разходите за отбрана за 2017 г. с 10 на сто спрямо предложението на предишната администрация на Барак Обама, подчертава френската информационна агенция.

Заложените в бюджета на Тръмп параметри за съкращаването на помощите за бедните, болните и живеещите в селските райони отразяват исканията на консерваторите за по-малко правителство, но засягат много от хората, които гласуваха за него през ноември, подчертава Ройтерс. 

Според разчетите федералният бюджет трябва да стане балансиран към 2027 г., но за целта ще се наложи съкращение на държавните разходи с 3,6 трилиона долара за десет години. За тази цел първа жертва под ножа е ненавижданата от републиканците програма за всеобхватно медицинско застраховане и обслужване Obamacare, прокарана от бившия президент, както и редица други социални програми, цялостно реформиране на системата за социално осигуряване, съкращаване на невоенните разходи в бюджета и на значителните средства за помощ на чужди държави.

Според разчетите федералният бюджет трябва да стане балансиран към 2027 г., но за целта ще се наложи съкращение на държавните разходи с 3,6 трилиона долара за десет години. За тази цел първа жертва под ножа е ненавижданата от републиканците програма за всеобхватно медицинско застраховане и обслужване Obamacare, прокарана от бившия президент, както и редица други социални програми, цялостно реформиране на системата за социално осигуряване, съкращаване на невоенните разходи в бюджета и на значителните средства за помощ на чужди държави.

Associated Press представи основните цифри, заложени в бюджета.

4,1 трилиона долара - общият размер на предложените разходи за идната година.

3,6 трилиона долара - съкращенията за предстоящото десетилетие, чрез които според Белия дом ще бъде постигнат балансиран бюджет.

610 милиарда долара - икономии, които президентът предлага да бъдат направени през идните десет години по "Медикейд" - програмата, чрез която се поемат сметките за здравеопазване и старчески домове на милиони американци с ниски доходи.

191 милиарда долара - спестяванията, които администрацията предлага по програмата за хранителни купони.

2,6 милиарда долара - сумата, отделена за гранична сигурност, включително 1,6 милиарда долара за "планиране, проектиране и построяване на физическа стена по южната граница" (с Мексико).

56 400 - брой на войниците, моряците и летците, с които ще се увеличи съставът на министерството на отбраната над планираното от администрацията на Обама.

6 - брой седмици платен отпуск при раждане или осиновяване на дете според програма, която се предлага да бъде създадена. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Баба Яга по-добре да се скрие и да се задоволи със сбирките в лесби.ския клуб.Докара половината свят до ръба на трета световна война без да й пука за невинните жертви и за последствията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още