IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън и Сие окуражиха американските инвеститори

Фед не обича да повишава лихвите, без да го очаква пазарът, казва анализатор

23:22 | 21.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските фондови борси приключиха сесията в сряда на значително по-високи нива, след като американският федерален резерв запази основната си лихва непроменена, но сигнализира за възможно повишение до края на 2016 г., а Японската централна банка въведе промени в програмата си за изкупуване на активи, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 163,61 пункта, като Goldman Sachs допринася най-много за ръста. Широкият S&P 500 добави 1,09% до 216,12 пункта, като индустриалните компании поведоха секторите с ръстове. Технологичният бенчмарк Nasdaq се повиши с 1,03 на сто до 5295,18 пункта.

“Пазарите харесаха това, което видяха, а и нямаше причини това да не се случи", казва Чък Селф, главен инвестиционен директор на iSectors. “Секторите, които се възползват от ниските лихви, се справиха добре" след обявяването на съобщението на Фед. Подсекторът за имотите  S&P се обърна на положителна територия, след като през деня се търгуваше със спад от 1 на сто.

„Навлизайки в срещата, ние знаехме три неща. Първо, данните вече са малко смесени", казва Даниела Мардоровичи, портфолио мениджър в BMO TCH Core Plus Bond Fund. „Второ, Фед не обича да повишава лихвите, без да го очаква пазарът. Трето, има избори, и то много скоро". 

На Wall Street във фокуса на вложителите бяха най-вече финансовите компоненти. 

Листнатите в индекса Dow книжа на JP Morgan и Goldman Sachs поскъпнаха с по 0,7 на сто. Но лидер по ръст в Dow бяха акциите на Chevron с ръст от 1,07 на сто. Те се възползваха от последното поскъпване на цените на петрола. Те бяха обяснени от трейдърите с изненадващия спад на американските петролни резерви и спекулациите за ограничаване на добива на водещите петролни нации.  

Увеличеният с 8% годишен дивидент на Microsoft доведе до ръст на курса от 0,7 на сто. Концернът освен това планира програма за обратно изкупуване на акции в обем на 40 млрд. долара.

General Mills също е във фокуса заради публикуваните преди началото на сесията резултати. Компанията от сферата на хранително-вкусовата промишленост надмина очакванията по отношение на печалбата си на акция, но отчита по-слаби приходи. Акциите поевтиняха с 1,9 на сто.

Положителна анализаторска оценка за Monsanto пък спомогна за ръст на курса от 1,4 на сто.  

Акциите на софтуерния концерн Adobe Systems поскъпнаха с почти 6 на сто. Adobe, която обикновено е консервативна по отношение на своите прогнози, заяви, че очаква приходите за четвъртото ѝ фискално тримесечие да са в диапазона 1,55 млрд. – 1,60 млрд. долара. Средната оценка на анализаторите е за 1,57 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
И в какво се състои "окуражаването" , не става ясно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
nobel
преди 7 години
Американските борси приключиха сесията в сряда на значително по-високи нива------------------------------------Ха, ха. И това при положение, че лихвените нива не бяха вдигнати. Какво ли щеше да бъде, ако ги бяха вдигнали? Всъщност американската, както и останалите борси по света показаха пълното си пренебрежение и дори бих казал - презрение - към резултатите от заседанието на Федералния резерв. Икономиката слабо зависи от тези лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още