IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Икономически растеж от 3% в САЩ е доста голямо предизвикателство

Според председателя на Фед постигането му ще изисква широк комплекс от промени

21:04 | 13.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За САЩ ще бъде "доста голямо предизвикателство" да постигнат целта за икономически растеж от 3 на сто, поставена от президента Доналд Тръмп. Това заяви днес пред Сената ръководителката на Федералния резерв (Фед) на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Тръмп обеща растеж от 3 на сто годишно, колкото е средният темп за последните 70 години.

Според Фед, Бюджетната служба на Конгреса и други организации обаче застаряващото население и спадащата производителност означават, че икономическият потенциал ще се свие до растеж от около 2 на сто или по-малко.

"Според мен ще бъде чудесно, ако можете да го постигнете. Мисля, че ще бъде доста голямо предизвикателство" и ще изисква широк комплекс от промени - от данъчни реформи до подобряване на образователната система, което да засили производителността на труда, каза Йелън.

Освен това Джанет Йелън оценява като "двустранен" риска от инфлация, предаде Асошиейтед прес.

По думите ѝ е преждевременно да се прави заключение, че основната инфлационна тенденция ще продължи да спада под целта на Фед за инфлация от 2 процента, въпреки че растежът на цените се забави през последните месеци.

Централният банкер на САЩ очерта двойният риск, който инфлацията носи - цените да нарастват твърде бавно и растежът да се ускори твърде много.

Думите ѝ изглежда са опит да смекчи изявлението, което направи вчера пред Камарата на представителите, отбелязва АП. То бе възприето като сигнал, че Фед може да забави темпа на повишаване на водещите лихви, ако инфлацията продължи да се забавя под целевото равнище от 2 процента, определено от централната банка.

Йелън днес се яви на изслушване пред американския Конгрес за втори пореден ден. Вчера тя говори пред комисия на Камарата на представителите, а днес - пред банковата комисия на Сената.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
Вероятно вече никога американците няма да достигнат магическата формула на президента Клинтън /1992-2000 г/ А тя е 4 х 4 х 2 4 % ръст на Б В П 4 % безработица 2 % инфлация Бяха страхотни времена за американците Видях го с очите си Икономиката бумтеше На всяка витрина на големите улици имаше надписи "Help Wonted " Цените на стоките и услугите бяха замръзнали Златни времена за САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още