IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Повече жени на работа ще насърчат икономическия ръст

Между 1948 г. и 1990 г. увеличаващото се участие на жените на пазара на труда е повишило щатския БВП с половин процентен пункт годишно

21:23 | 05.05.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви, че САЩ може да увеличат потенциалния темп на икономически растеж и производителност чрез премахване на бариерите, които лимитират участието на жените в работната сила, предава Bloomberg.

Ръководителят на Фед не е обсъждала тенденциите за нивата на лихвените проценти или тематиката за паричната политика в краткосрочен план в своя дълъг 18 страници текст за историята на участието на жените в икономиката, в който включва някои примери от собственото си семейство, пише агенцията.

Йелън казва, че разликата в заплащането между жените и мъжете е намаляла, но все още е "значителна", както и отчита слабото присъствие на жените в определени професии и отрасли. Така също така смята, че е нужна по-голяма гъвкавост, за да се помогне на жените да съвместяват професионалния и семейния живот. 

„Ако теза пречки продължават да съществуват, ще пропилеем потенциала на много от нашите граждани и ще причиним значителни загуби за производствения капацитет на нашата икономика в момент, в който застаряването на населението и слабият растеж на производителността вече натежават над икономическия растеж", заяви Йелън в петък по време на събитие, спонсорирано от нейния университет Brown University в Провидънс, Род Айлънд.

Ръководителят на Фед заяви, че между 1948 г. и 1990 г. увеличаващото се участие на жените в работната сила е допринесло с около половин процентен пункт годишно към потенциалния темп на растеж на реалния брутен вътрешен продукт. И въпреки това делът на участие в трудовият пазар на работещите жени в активна възраст е около 75%, по-малко от дела на мъжете в активна възраст от над 88%.

„Изследвания показват, че повишаването на дела на жените до нивото на мъжете би увеличило нашия БВП с 5 на сто“, каза още Йелън, позовавайки се на доклад на Световната банка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Баш тъй, разбира се !! За какво и е на жената да разжда деца, да се грижи за семейство и мъж?! Най-важното нещо е кариерата !! А когато най-сетне се сети,че мноого, ама мнооого иска дете, вече е дъррта пачча на 38 и започва да ходи по врачки и инвитро. Ня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
SickSix
преди 7 години
Ей не им спря устата за тази "разлика в заплащането". Как не им дойде на акъла един път да споменат например за разликата в продължителността на живота или пък в трудовите злопулуки, броя на самоубийствата, броя на загинали в конфликти и т.н. и т.н. Сигурен съм, че ще е в полза за икономиката ако се направи нещо по тези въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Точно тъй...никакви семейства и деца ...да бачкат и да правят кариери , пък децата ше ги прават черните и мюсюлманите , нали ...на социални помощи ! Браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още