IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън призова за облекчаване на регулаторното бреме върху малките банки в САЩ

Председателят на Фед заяви, че централната банка обмисля промени в методологията на годишните стрес тестове

18:04 | 28.09.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън каза в сряда, че регулаторите трябва да положат повече усилия, за да облекчат регулаторното бреме от малките кредитори, което е ясен сигнал, че централната банка може скоро да предложи облекчаване на правилата за местните банки, съобщава The Wall Street Journal.

По отношение на малките и средните банки ние трябва да продължим стъпките, които вече сме направили, за да гарантираме, че те не са изправени пред неоправдани регулаторни тежести“, каза Йелън в показанията си пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите в сряда.

Коментарите ѝ не засягат паричната политика. Изслушването пред камарата се фокусира върху отговорностите на банката при надзора на банките, макар че законодателите могат да ѝ задават въпроси и по други теми.

Йелън спомена редица корекции на правилата върху местните банки, които вече са били предложени или в момента се обмислят, включително промени в капиталовите правила – приоритет за малките кредитори.

Фед и други агенции „активно обмислят предложения за опростяване на регулаторните капиталови изисквания за местните банки“, каза тя.

Йелън сподели увереността си, че американската банкова система като цяло е добре капитализирана. „Ръстът на заемите се забързва, а проблемните заеми сега са на нива, които последно сме виждали в началото на финансовата криза“, заяви тя.

Фед обмисля и промяна на годишните стрес тестове, на които подлага банките, за да провери дали може да устоят на сериозна финансова криза и използва тестовите резултати, за да наложи капиталови буфери, които банките трябва да поддържат в случай на спад, каза още Йелън, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ Фед сега „обмисля да направи някои промени на нашата методология и процес на стрес тестове“.

Съществуващият капиталов буфер ще бъде заменен с чувствителен спрямо риска и конкретен за компанията буфер, който ще се оформя в зависимост от резултатите от стрес тестовете“, сподели още Йелън.

За осемте американски банки, които са големи и се смятат за важни за глобалната финансова система, изчисляването на новия буфер „ще доведе до значително средно увеличение на капиталовите изисквания“.

Според нея банките в САЩ в момента са добре капитализирани, но слабите приходи от лихвите продължават да бъдат предизвикателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
За мен единственото интересно в тази статия е, че "Ръстът на заемите се забързва...." Всичко останало са общи приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още