IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в САЩ не намериха единна посока след решението на Фед

Решението на Федералния резерв да не вдига лихвените проценти остави пазарите объркани, твърди експерт

23:45 | 17.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските индекси не успяха да открият единна посока, след като инвеститорите чуха решението на Федералния резерв на САЩ да запази нивото на лихвените проценти, а след това председателят на Фед Джанет Йелън даде пресконференция, пише CNBC.

Dow Jones Industrial Average спадна с 0,39% до 15 674,68 пункта, докато S&P 500 загуби 0,26%, достигайки 1990,2 пункта. От своя страна Nasdaq Composite добави 0,1%, приключвайки търговията при 4893,95 пункта.

Индексите първоначално се колебаеха между незначителни ръстове и спадове в минутите след дългоочакваното изявление на Фед.

“Смятам, че фондовият пазар искаше Фед да даде изявление, което да представлява вот на доверие към икономиката на САЩ. Смятам, че бяха малко изненадани. Мисля, че фондовият пазар е малко объркан в момента. Не смятам, че изявлението успя да разсее несигурността”, коментира Джон Бредемус, вицепрезидент на Allianz Investment Management. Според него има несигурност около това дали американската икономика може да продължи да расте, като се има предвид слабостта на световната икономика.

Dow се радваше на незначителен ръст по време на сесията, а в даден момент успя бързо да нарасне с повече от 160 пункта.

S&P се опита да се задъжи над ниво от 2000 пункта, преди новината за лихвените проценти да стане ясна.

"Изявлението навежда на мисълта какво причини резкият спад на фондовия пазар през последните няколко седмици", твърди Дейвид О'Мали, главен изпълнителен директор на Penn Mutual Asset Management. По думите му най-големият проблем в момента е, че има по-голяма несигурност, която ще дойде от напрежението на развиващите се пазари.

Преди обявяването на резултата от срещата на Фед Wall Street беше разединена по въпроса дали ще има повишение на лихвите. 48% от финансовите експерти, анкетирани от CNBC, очакваха покачване на лихвените проценти този месец. Това щеше да е първото им повишение от 2006 г. насам.

"Това, което ще се случи утре, ще бъде ключово за това какво мисли пазарът за днешното изявление на Фед", коментира Ланс Робъртс, ръководител на Streettalklive.com.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се понижи до 2,19%, а тази по 2-годишните - до 0,68%.

На пазарите на суровини фючърсите на суровия петрол поевтиняха с 25 цента, достигайки 46,90 долара за барел, след като поскъпнаха с 5,7% в сряда. Фючърсите на златото поскъпнаха с 2 долара, достигайки 1117 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ИЛИЯ
преди 8 години
Има една причина-Китай.Просто си продават по-малко американските държавни книжа!А това говори само едно- след време да станат независими от долара. И като световна работилница , да поемат ролята на долара . Нормално е работата да надделее над посредниците в световен план.Простите българи си знаят тяхното , за това и държавата България си я продадоха. И сега гледат като невменяеми , като трябва да приемат определената им роля на роби и да мият дупетата на богатите европейци!ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още