IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на Wall Street очакват решението на Фед за лихвите

Американските индекси приключиха сесията с минимални изменения

22:22 | 13.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските индекси приключиха сесията с минимални изменения след търговия в тесни граници на фона на очакваното решение на Федералния резерв на САЩ за лихвите през тази седмица.

В края на сесията Dow Jones се понижи с 0,1% до 20 881 пункта под натиска на акциите на Intel, Merck и General Electric, които поевтиняха със съответно 2%, 1,5% и 1,4%.

По-широкият S&P 500 добави 0,04% до 2 373 пункта. Най-силен ръст отчетоха акциите на производителите на материали – 0,3%, следвани от доставчиците на комунални услуги с 0,23%. Най-силен спад записаха акциите от сектора на здравеопазването – 0,15%, заради несигурността около промените в здравната реформа на бившият американски президент Барак Обама.

Nasdaq записа ръст от 0,24% до 5 875 пункта, подкрепян от акциите на NVIDIA, Sirius XM Holdings и Facebook. Същевременно акциите на Snap поевтиняха с 4,4%, което е най-ниското ниво на затваряне на книжата от първичното публично предлагане.

„Цялата история със затягането на паричната политика на Фед е положителна за по-големите вложители, за по-големите банки“, коментира пред CNBC Том Райт от JMP Securities. Той посочва, че това, което ще отличи срещата в сряда, за коментарите и използваният език. „Ако езикътед ще е по-агресивен, това може да доведе до реакция на пазарите“, допълва той.

Очакванията на трейдърите са Федералната комисия по отворените пазари да увеличи лихвите в края на двудневната си среща, която приключва в сряда. Според прогнозите Фед ще увеличи лихвите на три пъти през тази година.

Доходността по американските държавни облигации се увеличи, като по 2-годишните книжа е малко под седемгодишният максимум от 1,38%, а по 10-годишните достигна 2,61%.

Цената на петрола остана почти без промяна в днешната сесия. Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през април поевтиняха с 9 цента (0,2%) до 48,40 долара за барел. Фючърсите на сорта Брент със срок на доставка през май поевтиняха с 2 цента до 51,35 долара за барел.

Същевременно златото прекъсна губещата серия, която отчете в 9 поредни сесии. Несигурността в Европа и приближаващите избори в Холандия насочиха инвеститорите към благородния метал, който има статут на убежище при кризи. В края на сесията фючърсите на златото със срок на доставка през април поскъпнаха с 1,7 долара (0,1%) до 1 203,1 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още