IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как едно земеделско растение може да разруши фракинг мечтата

Гуарът, важен за хидравличното разбиване, попадна в центъра на спор между хедж фонд и фермери в САЩ

08:10 | 21.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В надпреварата за големите пари в петролните полета една фирма от Wall Street и много фермери са заплетени в спор за зелените листа и шушулки от боба гуар.

Преработено, шушулковото растение се използва под формата на гума гуар като сгъстител. То не само осигурява правилната консистентност на пастите за зъби и фъстъченото масло, но е необходимо и за процеса на хидравличното разбиване - фракинг, за да се добиват нефт и газ от дъното на шистите. Защото гумата се използва за уплътняване на сондажите. 

Само допреди няколко години гуарът е един от най-евтините текстуриращи агенти в хранителната промишленост. Близък по цена с нишестетата и приятелски настроен към останалите хидроколоиди, той се ползваше в майонези и сосове, в рецептурите на печива и месни произведения, в състава на множество стабилизатори.

Откакто обаче се превърна в звездата в разтворите за хидравлично разбиване, суровината стана любимия хидроколоид на друга една индустрия - нефто- и газодобивната. Въпреки протестите на еколози и граждани този сегмент на нефто- и газодобива се разраства не само в САЩ, а и навсякъде по света.

Когато цената на гуара започна да се извисява от 2012 г. към нови рекорди, инвеститорите започнаха да се възмущават. И тъй като никъде в Съединените щати няма големи насаждения, хедж фондът Scopia Capital Management решава да навлезе в този сегмент. Той дава 4 милиона долара за дял от 45 на сто в единствения завод в страната, който е в състояние да извлече скорбялата от семената на гуара и да го смила, за да се получи въпросния сгъстител.

Но почти веднага след оповестяването на сделката през 2012 г. бизнесът става труден. В края на краищата преработвателната фирма се озова пред съдия по въпросите за несъстоятелността, докато хиляди тонове семена от гуар, които земеделските производители трябваше да предоставят на завода, все още се съхраняват в силози и очакват последващото си местоназначение. Несполучливият бизнес с гуара показва, че желанието на инвеститорите да печелят пари от разцвета на шистовия петрол често се сблъсква с усложнения и рискове.

А началото е най-малкото многообещаващо: Преработвателният завод West Texas Guar получава поръчка за доставка на гума гуар от една сондажна компания, която възнамерява да го използва при своята дейност. През миналата година West Texas Guar обещава на фермерите доста високи цени за бобовото растение. Фермерите в Тексас и някои други слънчеви щати не възнамеряват да изпускат този шанс и решават да отглеждат това устойчиво на сушата растение, което досега е засаждано пестеливо в Съединените щати. И в края на краищата отглеждат най-голямата по количество реколта от растението в страната.

Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Ми явно е фалирана нарочно. Въпроса е вече защо. Отговора може да повлече лавина от още по интересни въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Antonov86
преди 9 години
И на мен така и не ми стана ясно как точно се е стигнало до фалит. Има суровина, има готова технологична работеща линия, има и огромен пазар, а компанията фалира?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
много е интересно как в една суперпечеливша среда, почти единственият производител е фалирал ?!растението прилича много по вид на бамята, която се отглежда добре по нашите ширини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 4
simbad12
преди 9 години
Гумата гуа р се получава от индийския гуар боб. Тъй като билката съдържа много фибри, консумацията й води до намаляване на апетита и ви предпазва от преяждане. Също така гума гуар намалява лошия холестерол и помага за контрол над диабета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още