IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омеква ли Доналд Тръмп за търговска сделка с ЕС?

Германия е оптимистично настроена за бързо постигане на споразумение за свободна търговия

18:34 | 22.04.17 г.
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на срещата й с американския президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на срещата й с американския президент Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може и да постигне споразумение за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС), съобщава Times, като се позовава на източници, пожелали анонимност.

Великобритания вероятно ще остане назад след Европа в състезанието за търговските взаимоотношения със САЩ, тъй като канцлерът на Германия Ангела Меркел е убедила Тръмп, че преговорите по евентуално споразумение ще са доста по-прости, отколкото той си мисли.

Същевременно Великобритания няма да може да преговаря за собствени сделки, докато не напусне ЕС. Това се очаква да стане през 2019 г.

Източник, близък до Белия дом, казва, че администрацията на Тръмп „започва да осъзнава“, че търговска сделка с ЕС, която включва освобождаване на стоки и услуги от мита, е по-важна за интересите на САЩ, отколкото сделка с Великобритания след Brexit.

“Той я попита (Меркел – б.ред.) десет пъти дали би могъл да сключи споразумение с Германия“, коментирал е пред изданието германски политик. Канцлерът обаче е отговорила, че това е невъзможно и преговори може да има само на ниво ЕС. Накрай Тръмп, явно схванал посланието, коментирал: „Е, добре, тогава ще го направим с Европа“.

Тръмп е един от най-изявените критици на ЕС. Той беше сред първите, които приветстваха решението на Великобритания да напусне блока и коментира, че ще работи, за да постигне двустранно търговско споразумение с Лондон.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле също коментира, че е оптимист за постигането на споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Според него се наблюдава „омекване“ на двете страни в търговските спорове, което означава, че може да се намерят и „безконфликтни решения“ на проблемите.

Бърза сделка между ЕС и САЩ може да подкопае плановете на Лондон, тъй като Тереза Мей – първият лидер, който посети Тръмп, се надяваше да си спечели обещание за задълбочаване на търговските връзки със Страната на неограничените възможности.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още