IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново изведе американските борси на червено

Основният индекс Dow отбеляза спад от над 300 пункта

23:18 | 13.01.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските борси завършиха на тъмно червено в сряда, след като ниските цени на петрола и опасенията за глобално икономическо забавяне натежаха върху борсата преди публикуването на редица финансови отчети, съобщава CNBC.

Индексът S&P 500 затвори с 2,5% надолу под психологическата граница от 1900 пункта за пръв път от 29 септември 2015 г.

"Започна се с леко отслабване заради суровия петрол. Но всички са толкова уплашени заради сезона на отчетите, че продават предварително", казва Джей Джей Кинахан, главен стратег на TD Ameritrade.

Той отбелязва, че продаването се е ускорило, след като S&P 500 заличи печалбата си за деня и отчете спад късно сутринта. Индексът VIX също постигна ръст до около 24,5 пункта при затварянето на борсата.

Пазарите отвориха с ръстове, но бързо тръгнаха надолу, след като петролът не успя да задържи първоначалното си рали заради новите данни за петролните резерви в САЩ.

Основният индекс Dow Jones industrial average завърши с 365 пункта надолу, след като в следобедната сесия се понижи дори с 393 пункта, като Home Depot бе един от най-големите губещи в индекса. Goldman Sachs и Boeing също отчетоха сериозни загуби.

Основните американски индекси затвориха с над 10% под пиковете си по време на търгоивята за последните 52 седмици - в територия на корекция.

Цените на петрола останаха на най-ниското си ниво от повече от десетилетие.

Фючърсите на американския суров петрол поскъпнаха с 4 цента, или 0,13%, до 30,48 долара за барел. Американският суров петрол за кратко падна под психологическата граница от 30 долара във вторник и удари 12-годишен минимум. Брентът се понижи до под 30 долара за барел по време на търговията в сряда и завърши на 30,31 долара за барел, като за пръв път затваря на цена под тази на американския суров петрол от 30 декември 2015 г.

"Реално нямаме купуване, което е само една част от проблема", казва Джеръми Клайн, главен пазарен стратег на FBN Securities.

"Ще трябва да навлязат някакви купувачи. Сезонът на отчетите ще даде възможност за това", каза той, отбелязвайки и известна предстояща волатилност заради изтичането на опции в петък.

"Нарастват опасения за забавяща се икономика", казва Адам Сархан, главен изпълнителен директор на Sarhan Capital.

"Фактът, че заличихме печалбите и не можем да постигнем ръст в сериозните условия на свръхпродажба казва всичко, което трябва да знаете за пазара", казва още той.

Nasdaq composite също се представи зле със спад от над 3%, като акциите на Amazon поевтиняха с над 4,5%. iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) се търгуваше с над 4,5% по-ниско, а Apple също бе с над 1,5% надолу.

Акциите на Netflix поевтиняха с 8% в следобедната търговия, което също натежа на Nasdaq. Netflix и Amazon бяха най-добре представилите се през 2015 г.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на 2,07%, а тази по 2-годишните облигации завърши на 0,91%.

На валутните пазари доларът се търгуваше без промяна спрямо основните световни валути, а еврото завърши на ниво от 1,088 за долар.

Фючърсите на златото поскъпнаха с 1,90 долара и приключиха на 1087,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
raul_castro
преди 8 години
https://***.rt.com/business/328607-rbs-2016-markets-oil/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivan.r
преди 8 години
Тихо, егоист. Дай епъл да падне на 80 че да се нагушим и ние >:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още