IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за NAFTA започват следващия месец с интензивен график

Първият кръг от разговорите по тристранния пакт ще се проведе между 16 и 20 август във Вашингтон

22:45 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) с Канада и Мексико започва следващия месец, съобщи CNN Money, позовавайки се на представител на американския президент Доналд Тръмп.

Първият кръг от преговорите по тристранния пакт ще се проведе между 16 и 20 август във Вашингтон.
Президентът Тръмп нарече търговското споразумение между САЩ, Канада и Мексико "най-лошата търговска сделка, подписвана някога“. Това беше централна тема в неговите предизборни обещания, припомнят световните медии.

Ройтерс посочва, че лидерите са съгласували „агресивен график“ за водене на разговори, като стремежът е окончателното споразумение да бъде подписано в началото на 2018 г. преди провеждането на президентските избори в Мексико.

Планът предвижда  да се проведат седем кръга разговори на триседмични интервали, предаде Ройтерс, позовавайки се на мексикански официални лица, пожелали анонимност.

Календарът на срещите е сгъстен, като целта е преговорите да приключат преди президентската кампания в Мексико да навлезе в разгара си, заради опасения процесът на преговори да се превърне в политическа боксова круша в Мексико.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър представи по-рано доклад от 18 страници, очертаващ целите на Вашингтон в предоговарянето на NAFTA с Канада и Мексико. Наред с намаляване на търговския дефицит администрацията иска да включи в сделката глава за дигиталната икономика, както и да засили задълженията за трудовия пазар и защитата на околната среда.

На дневен ред са и изменения в означенията за произход. Ще се търсят също премахване на пречките пред американските инвестиции и предотвратяване на валутни манипулации от страна на Канада и Мексико.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още