IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ няма да се изтеглят от НАФТА

Тръмп и президентите на Мексико и Канада са се разбрали за предоговаряне на споразумението

08:16 | 27.04.17 г.
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ няма да се изтеглят от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Това е казал американският президент Доналд Тръмп в телефонен разговор с лидерите на Канада и Мексико, предава АП.

Засега Тръмп няма да прекратява действието на НАФТА, посочва се в изявление на Белия дом.

Тръмп, мексиканският президент Енрике Пеня Нието и канадският премиер Джъстин Трюдо "са се договорили да процедират бързо, според необходимите вътрешни правила, за предоговаряне на търговското споразумение за благото на трите страни", казва се още в съобщението, предава БТА.

Белият дом подчертава, че държавният глава е провел "приятен и продуктивен разговор". 

"За мен е чест да модернизирам НАФТА чрез преговори. Вярвам, че крайният резултат ще направи тези три страни по-силни и по-добри", допълва Тръмп.  

Мексиканското песо и канадският долар скочиха на валутните пазари след съобщението на Белия дом. Песото добави 1,1%, с което възстанови голяма част от спадовете от вчера. Канадският долар поскъпва с 0,6%, като прекъсва четиридневна негативна серия.

Съветниците на Тръмп от известно време дебатират колко агресивно да предоговорят НАФТА. Хардлайнерите настояват за максимално бързо изтегляне на САЩ от споразумението още преди да изтекат първите 100 дни от управлението на американския президент, а други настояват за по-мек подход, пише Bloomberg.

Засега не е ясно кого от съветниците си Тръмп е послушал за окончателното решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още