IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на кампанията на Тръмп подаде оставка

По-рано тази седмица АР съобщи, че Пол Манафорт е помогнал с плащания от украинската Партия на регионите на две лобистки партии в САЩ

18:08 | 19.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пол Манафорт, шефът на предизборния щаб на Доналд Тръмп, за когото по-рано тази седмица Associated Press съобщи, че е помогнал на Партията на регионите в Украйна тайно да плати най-малко 2,2 милиона долара на две лобистки фирми във Вашингтон, подаде оставка в петък, съобщава БТА.

"Тази сутрин Пол Манафорт предложи и аз приех оставката му от кампанията", каза Тръмп в свое изявление. "Изключително благодарен съм за неговата работа в помощта му да достигнем там, където сме в момента, и особено за работата му по време на конгреса на делегатите".

По-рано днес бяха разпространени разсекретени счетоводни документи на прокремълската украинска Партия на регионите като свидетелство за плащания от общо 12,7 милиона долара на името на Пол Манафорт, предаде Associated Press. По-рано пред Yahoo News Манафорт заяви, че данните на AP са неверни.

Украинското Национално бюро за борба с корупцията, създадено през 2014 г., за да се занимава със случаи на корупция във висшите етажи на властта, проверява тайни счетоводни книги на някогашната управляваща партия, които според разследващите представляват основно описи на тайни плащания в брой за различни лица.
 
Бюрото за борба с корупцията днес публикува опис от 19 страници, където Манафорт е записан като краен получател на общо 12,7 милиона долара. То обаче подчерта, че не може да докаже дали Манафорт на практика е получил парите, тъй като срещу сумите са се подписали други хора, включително виден депутат от Партията на регионите.
 
Написана на ръка бележка изброява в колона за какво са били използвани платените суми, например: "Плащания за услуги на Манафорт", "плащане по договор за Манафорт" за времето между ноември 2011 и октомври 2012 г.
През 2012 г. Манафорт и неговият бизнес партньор Рик Гейтс - друг висш стратег на кампанията на Тръмп, са работили за партията на тогавашния украински президент Виктор Янукович.
Според AP, която се позовава на получени от нея имейли, фирмата на Манафорт пряко организирала тайна лобистка операция на Вашингтон от името на Партията на регионите, опитвайки се да повлияе на американското обществено мнение в полза на проруското украинско правителство. Лобирането включвало и опити да се осигурят положителни публикации за украински висши представители в медии като New York Times, Wall Street Journal и AP.
 
Друга цел била да се намали съпричастността сред американската общественост към намиращата се тогава в затвора съперничка на Янукович Юлия Тимошенко. По това време европейски и американски лидери призоваваха украинските власти да я освободят.
 
Пряко запознати с работата на Гейтс казали пред АР, че в периода, когато Гейтс и Манафорт са консултирали партията на Янукович, Гейтс е помагал на подкрепящата Янукович организация с идеална цел Европейски център за модерна Украйна (ЕЦМУ), която наела вашингтонските лобистки фирми "Подеста груп" и "Мъркюри".
 
Двама съоснователи на ЕЦМУ - Евхен Гелер и Виталий Калюжни, и двамата - бивши членове на парламента - фигурират в публикуваните документи като получатели на средства от името на Манафорт.
 
Бившият разследващ журналист и настоящ депутат Серхий Лешченко днес публикува няколко страници от счетоводните книги в статия във в. "Украинска правда". Запитан дали разполага с доказателства, че Манафорт наистина е получил парите, Лешченко отговори, че само следователите могат да докажат това, ако разпитат хората, чиито имена присъстват в счетоводните документи. Той допълни, че Манафорт е работил в Украйна няколко години и данните в счетоводните описи са единственото обяснение за това как може да му е било плащано.
 
Някои украински политици, споменати в огласени по-рано тази година документи, потвърдиха пред местни медии, че счетоводните книги са автентични.
 
Лешченко каза също, че Манафорт е продължил да работи в Украйна и след като Янукович избяга от страната и на власт дойде ново, проевропейско правителство, и че той е консултирал Партията на регионите за парламентарните избори през 2014 г. и е посетил Украйна няколко пъти миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Проблема май е че е станало ясно чии интереси прокарва и май са криели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
marto76
преди 7 години
Не виждам какъв е проблема? Манафорт е записан като лобист във Вашингтон, а работата на един лобист в Америка е да прокарва определени интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още