IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка държи голям дял в проблемната Valeant

Банката може да претърпи значителна загуба от поевтиняването на акциите на фармацевтичната компания, обвинена в завишаване на приходите

16:25 | 06.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарската централна банка е увеличила дела си в канадската фармацевтична компания Valeant Pharmaceuticals, малко преди фирмата да бъде обвинена в измами като тези в Enron, съобщи CNN Money.

Citron Research обвини Valeant, че е напомпвала приходите от продажбите изкуствено, като сравни практиките с тези на Enron. Преди това стана ясно, че компанията е обект на разследване от страна на федералните власти за ценообразуването на лекарствата й. Valeant отхвърли обвиненията като "грешка", но въпреки това акциите пропаднаха.

Припомняме, че Enron стана една от най-големите корпорации в САЩ благодарение на търговията си в сферата на енергетиката и финансовите продукти. Ръководството обаче прикриваше загуби от измамен баланс. През 2001 г. компанията се срина, а инвеститорите загубиха милиарди. Шефът Джефри Скилинг бе осъден на лишаване от свобода за дълги години.

На първо място, човек би си задал въпроса защо централна банка би купувала акции. През последните години Швейцарската централна банка използваше трупащите се валутни резерви, за да придобива активи. Банката притежава акции на стойност близо 39 милиарда долара в 2 569 американски компании към края на септември. 

Според сайта й тя подбира акциите на база на редица правила и бенчмаркови показатели, за да прецени какво да добави към портфейла си. За нещастие на швейцарските гласоподаватели обаче Valeant е част от този портфейл, а през последните седмици акциите й бяха в свободно падане.

Швейцарската централна банка притежава 1,44 милиона акции във Valeant към края на септември, по данни на Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ. В края на юни те са били 1,28 милиона. Институцията твърди, че делът й възлиза на около 257 милиона долара.

Цената на акциите на Valeant намаля повече от наполовина – от 178 долара в края на септември до 84 долара след срива. Това означава, че ако банката не е продавала никакви акции, губи 146 милиона долара от дела си във фармацевтичната компания, обяснява CNN Money и допълва, че институцията не е отговорила на молбата за коментар.

Миналата седмица швейцарската централна банка заяви, че е загубила близо 34 милиарда долара, до голяма степен заради активите си в чуждестранни валути. Институцията шокира финансовите пазари през януари, като премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро и изпрати лихвенето равнище на още по-негативна територия, което оскъпи значително местната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още