IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 изпрати най-добрата си седмица за годината

Индексите на Wall Street записаха седмични ръстове от над 3% на фона на коментарите на централните банкери и търсенето на книжа на компании от ритейл сектора

23:25 | 20.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските акции поскъпнаха в петък, подкрепени основно от търсенето на книжа на компании от ритейл сектора, пише CNBC. Всички борсови индекси записаха седмични повишения от около 3%.

Същевременно инвеститорите следят внимателно коментарите на централните банкери, които допълнително подкрепят мненията за различните посоки, по които поемат паричните политики в Европа и САЩ.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете ръст от 0,51 на сто, или с 91,20 пункта, до 17 823,95 пункта. Бенчмаркът е почти без изменение от началото на годината, след като по време на сесията за кратко излезе на плюс от началото на 2015 г., повишавайки се по време на сесията със 181 пункта. Индексът изпрати седмицата с 3,3% ръст.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбелязва повишение от 0,38% за деня и от 3,27% за седмицата до 2 089,17 пункта, благодарение на компаниите в потребителския сектор. Така индексът отчита най-добрата си седмица за годината.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 0,62%, а за седмицата - с 3,6 на сто, до 5 104,92 пункта.

„Мисля, че пазарът наистина е в ничия земя, ако трябва да бъда честен. Има много неизвестни“, коментира пазара главният пазарен анализатор в The Lindsey Group Питър Бууквар.

Преди старта на търговията в петък президентът на Европейската централна банка Марио Драги коментира, че е готов да направи всичко възможно, за да повиши инфлацията възможно най-бързо.

В САЩ заместник-председателят на Федералния резерв Стенли Фишър каза, че „някои водещи централни банки“ могат да прекратят политиката на близо нулевите лихвени проценти „в сравнително близко бъдеще“.

Президентът на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че банката все още има време, за да реши относно евентуално вдигане на лихвите през декември.

Освен това президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард каза, че централната банка ще се завърне в една ера, в която има повече несигурност относно решенията за промяна на лихвите от среща на среща след първоначалото повишение на ставката. Той смята, че затягането на курса на паричната политика трябва да бъде в зависимост от данните.

На корпоративния фронт производителят на спортни облекла и обувки Nike повиши дивидента си с 14% след затварянето на борсата в четвъртък, обяви сплит на акциите в съотношение 2 към 1, както и програма за обратно изкупуване на акции на стойност 12 млрд. долара. След новините книжата на Nike поскъпнаха с 5,5% до 132,65 долара.

Разочароващите резултати от Macy's и Nordstrom от миналата седмица повлияха негативно на акциите на дружествата, тъй като отчетоха минимални ръстове - от 0,2% и 0,65%, съответно.

Abercrombie & Fitch увеличи с 25% пазарната си капитализация, след като изненада приятно с финансовия си отчет за третото тримесечие.

Акциите на веригата ресторанти Chipotle се сринаха с 12,3% до 536,19 долара и достигнаха най-ниското си ниво от година след новините за още заразени с ешерихия коли.

„Наистина се отчита промяна в усещанията на американските потребители всяка седмица“, казва Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities. Той визира търговците на дребно и техните финансови резултати. Освен това последните данни за потреблението в САЩ са обнадеждаващи.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 2,26%. Възвръщаемостта по 2-годишните облигации кръжи около 0,91 на сто.

На валутния пазар доларът поскъпна спрямо основните световни валути. Курсът на еврото е 1,065 долара, а този на йената - 122,87 за долар.

На пазарите на суровини фючърсите върху лекия суровия петрол WTI с доставка през декември поевтиняха с 0,4% до 40,39 долара за барел. Контрактите върху златото изтриха 1,60 долара от стойността си до 1 076,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още