IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P се изкачи до нов рекорд

Американските индекси записаха четвърта поредна седмица на ръст

23:34 | 22.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските индекси отбелязаха повишения в петък, записвайки четвърта поредна седмица на ръст. Широкият индекс S&P достигна нов рекорд, докато инвеститорите анализираха смесените корпоративни отчети и положителните данни за производството в САЩ.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average добави около четвърт процент, като IBM беше най-поскъпващият компонент, а Apple - най-поевтиняващият.

Всички десет сектора от състава на S&P се озоваха на зелена територия. Nasdaq composite се повиши с около половин процент.

"Корпоративните печалби рисуват доста добра картина за състоянието на икономиката", коментира пред CNBC Джей Джей Кинахън, главен пазарен стратег в TD Ameritrade. "Това, което виждаме от Microsoft и IBM, ни дава усещане, че нещата в САЩ се развиват добре".

Въпреки че надхвърли очакванията на анализаторите на Wall Street, General Electric беше най-губещият компонент от състава на Dow, след като отчете 2% спад на поръчките за второто тримесечие.

GE често се възприема като показател за общото състояние на икономиката. Компанията отчете печалба на акция с 5 цента над прогнозите и 15% ръст на приходите на годишна база.

Акциите на American Airlines бяха сред най-поскъпващите в състава на S&P, след като отчетът на авиокомпанията успя да отговори на очакванията. Резултатите на Honeywell, Stanley Black & Decker и Whirlpool надхвърлиха прогнозите, докато тези на Starbucks, Chipotle и Skechers се оказаха по-слаби.

Резултатите на около 65% от компаниите от състава на S&P 500, които са обявили резултатите си към четвъртък, надхвърлят прогнозите, според Thomson Reuters.

"Отчетите излизат по-добри от очакванията", коментира Питър Кардийо, главен пазарен икономист във First Standard Financial. "Липсата на алтернатива обаче е факторът, който продължава да подкрепя местните акции."

Доларът поскъпна спрямо кошница от валути. Еврото се търгуваше за 1,10 долара.

Цените на петрола се понижиха, след като Baker Hughes отчете, че броят на работещите нефтени платфорим в САЩ се е повишил за четвърта поредна седмица до 371. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,25% до 44,19 долара за барел. Цената на европейския сорт Брент падна с 0,97 на сто до 45,75 долара за барел, след като докосна най-ниското си ниво от 11 май.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 1,56%.

Цената на златото падна с около 8 долара до 1 322 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още