IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в САЩ блокира имиграционната реформа на Обама

Администрацията на президента може да поиска повторно изслушване, а застъпнически групи настояват решението да се обжалва във Върховния съд

19:45 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Съд в САЩ блокира имиграционната реформа на Обама

Апелативният съд в щата Тексас, САЩ, блокира имиграционната реформа на президента Барак Обама, съобщава АП.

Ако законовите промени бъдат приети, около 5 млн. души, които пребивават незаконно в САЩ, ще бъдат пощадени от депортация, отбелязва информационната агенция.

Откакто Обама обяви инициативата си преди година, той се сблъска с огромна доза критицизъм. Републиканците го обвиниха и в злоупотреба с власт заради предложенията.

"Президентът Обама трябва да се откаже от незаконната си програма за амнистия и да започне прилагането на закона още днес", коментира губернаторът на щата Тексас Грег Абът в съобщение до медиите. Той е в челните редици на опозицията на Обама и внесе иска срещу законопроекта на американския президент.

В основата на проблема стои броят на нелегалните имигранти в страната. Около 11 млн. души нямат право да пребивават в страната, но Министерството на вътрешната сигурност не разполага с достатъчно ресурси, за да ги депортира.

Обама предложи да бъде въведена като мярка прокурорската преценка, с която да се определят приоритетите при депортацията. От Белия дом изразяват недоволството си от решението, като припомнят, че Върховният съд и Конгреса са изяснили, че федералното правителство има право да определя приоритетите по отношение прилагането на имиграционните закони.

Администрацията на Барак Обама може да поиска повторно изслушване, а застъпнически групи настояват решението да се обжалва във Върховния съд.

Това не е първото обвинение за Обама в злоупотреба с власт. Първото беше при приемането на закона за достъпното здравеопазване през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още