IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежък удар за щатската икономика при победа на Тръмп

Ако Тръмп успее да приложи всичките си заявени политики, това ще подкопае глобалния икономически растеж, смята Сара Максуел от Ofxord Economics

21:11 | 22.09.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Kандидатът за президент на републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Kандидатът за президент на републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Ако Доналд Тръмп, кандидатът за президент на републиканската партия в САЩ, спечели изборите, това може да има тежки последици за американската икономика. Това каза Сара Максуел от Ofxord Economics в предаването „В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Ако Тръмп успее да приложи всичките си заявени политики, това ще подкопае глобалния икономически растеж и ще свие брутния вътрешен продукт на САЩ с 5%, заяви Максуел. „Последиците ще са изключително широки“. 

В така наречения от Ofxord Economics „неблагоприятен сценарий на Тръмп“, при който се прилагат всички заявени политики на републиканския кандидат, забавянето ще бъде много по-дълбоко, отколкото при частично прилагане на политиките, а растежът ще остане слаб за много по-дълго време.

Според икономиста това отчасти ще се дължи на влиянието на търговските и имиграционни политики на Тръмп върху потенциалното предлагане на икономически ресурси, например труд и суровини.

По думите ѝ към края на петгодишната прогноза БВП на САЩ ще спадне до ниво с до около 5% по-ниско от изходното, а очакваното възстановяване на глобалния растеж ще бъде значително подкопано.

Най-прякото влияние ще имат търговските политики, които ще наложат високи мита върху китайските и мексиканските стоки, а това може да предизвика вторични ефекти върху други страни, каза още Максуел.

Търговските политики ще засегнат негативно и американските компании и служители, отбелязва докладът, позовавайки се на оценки от 2011 г. на Федералния резерв в Сан Франциско, според които американските услуги допринасят за над половината от всеки долар, похарчен за произведени в Китай стоки.

Веригите за доставка също ще бъдат ударени, тъй като те все по-често пресичат националните граници, особено в автомобилната индустрия, се казва в доклада. Той отбелязва, че според някои оценки някои части от автомобилите, произведени в Северна Америка, са пресекли щатски граници осем пъти при процеса на производство.

Повече вижте във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 4
fri
преди 7 години
Някои много се страхуват от търговските и имиграционни политики на Тръмп,така че ще чуваме доста подобни мнения, как щяло да влияе на незнам си какво но на САЩ ще си влияе добре :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Ще е полезна на определен кръг хора в сянка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Или както съм казвал преди Тръмп е много удобно извинение за икономическа рецесия, която така или иначе не може да бъде избегната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Това шубето е голем страх. Явно Тръмп има много шансове да спечели, след като има такива атаки срещу него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още