IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсещите убежище от САЩ в Канада са се увеличили над три пъти през юли

Много от търсещите убежище са хаитяни, които може да бъдат депортирани, когато временно защитеният им статут изтече през януари 2018 г.

20:56 | 17.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на търсещите убежище от САЩ в Канада се е увеличил над три пъти през юли, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от канадското правителство. Над 3100 души, които нелегално са прекосили границата между САЩ и Канада, са подали молба за убежище и са били арестувани. За сравнение през юни този брой е бил 844 души.

96% от тях са отишли в Квебек и това предизвиква гневни реакции от страна на опозицията и антиимигрантски групи в предимно френскоговорящия регион.

През първите 15 дни на август още 3800 души са били арестувани, докато пресичали нелегално границита в Квебек.

Канадските власти се затрудняват да осигурят подслон на социална подкрепа на търсещите убежище, а системата за обработване на документите е изправена пред най-големите закъснения от години.

Канадското министерство по имиграцията и бежанците започна кампания в социалните мрежи, за да опровергава неверните твърдения за политиката на страната към търсещите убежище. Именно грешната информация може да стои в основата на големия наплив на имигранти.

„Искането на убежище в Канада не е гаранция за постоянно жителство в Канада и е много важно да подчертаем това“, казва Луи Дюма, говорител на дирекцията за имиграция, бежанци и гражданство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани по време на предизборната си кампания да елиминира нелегалната имиграция и вече подписа две изпълнителни заповеди за повишаване на сигурността по границата и прилагането на правилата за вътрешна сигурност.

Много от търсещите убежище през последно време в Квебек са хаитяни, които може да бъдат депортирани, когато временно защитеният им статут изтече през януари 2018 г., посочва Ройтерс. Канада обаче вдигна своята забрана за депортиране на граждани на Хаити миналото лято. През първото тримесечие на тази година близо 2/3 от молбите за убежище на хаитяни бяха отхвърлени, сочат правителствените данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още