IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street остана на червено

Според анализатори в момента се наблюдава “здравословно отдръпване” от пазара

23:19 | 02.08.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Wall Street приключи сесията със спадове. Dow Jones Industrial Average разшири пониженията за седма поредна сесия на фона на засилените опасения на инвеститорите за икономиката заради разочароващите икономически данни от САЩ и ниските цени на петрола.

В края на търговията Dow Jones се понижи с 0,5% до 18 313 пункта под натиска на акциите на Pfizer, Apple и Goldman Sachs, които поевтиняха със съответно 2,5%, 1,5% и 1,3%. S&P 500 изтри 0,64% до 2 157 пункта, а Nasdaq отписа 0,9% до 5 137 пункта.

От икономическите сектори в състава на S&P 500 най-силни загуби претърпяха акциите на производителите на потребителски стоки, индустриалните компании и финансовите компании.

Единствено акциите на енергийните компании отчитат ръст в днешната сесия, въпреки спада на цената на петрола под 40 долара за първи път от април насам.

Според анализатори инвеститорите са променили отношението си и в момента се наблюдава “здравословно отдръпване” от пазара.

От публикуваните икономически данни няма такива, които да оправдават очакванията. Доходите в САЩ отчитат ръст от 0,2% през юни, което е под очакванията на анализаторите, а потребителските разходи се увеличават с 0,4%. В петък ще бъдат публикувани и данните за заетостта в страната, след която Федералният резерв може и да даде по-точни индикации за евентуално увеличение на лихвата.

Цената на златото отчете ръст в днешната сесия до най-високо ниво от над две години на фона на засиленото търсене на активи убежища от инвеститорите. Фючърсите върху благородния метал със срок на доставка през декември добавиха 13 долара (1%) до 1 372,6 долара за тройунция – най-високо ниво от март 2014 г., посочва MarketWatch.

Интересът към благородните метали се засилва заради опасенията около ефективността на мерките на централните банки за стимулиране на икономиките. Според анализатори инвеститорите в злато приемат, че паричните политики на централните банки не работят.

На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите върху лекия американски суров петрол поевтиняха с 55 цента (1,4%) до 39,51 долара за барел. По-рано през сесията цената на петрола отчиташе ръстове, но обърна тенденцията заради задълбочаването на загубите на фондовите пазари.

Същевременно еврото поскъпна до петседмичен максимум срещу долара на фона на по-лошите от очакваното икономически данни от САЩ. Единната валута проби нивото от 1,12 долара, достигайки 1,1222 долара – с 0,5% повече спрямо курса от понеделник вечер.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо шест основни валути, отстъпи с 0,7 на сто до 95,0750.

Данните от САЩ досега не впечатляват особено. Производствената активност в страната се забавя през юли, според индекса на ISM. Ръстът му се забавя до 52,6% през миналия месец спрямо 53,2% през юни. Инфлацията и потребителските разходи също не отчитат ръст, който да оправдае очакванията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
absd
преди 7 години
едно голямо браво за статията....добре обоснована-точно и ясно....а не като в други медии това се вдигнало пък другото паднало...суха статистика без да се напише и буква за причините довели до съответните изменения(самите движения мога да си ги погледна и аз а статията губи всякакъв смисъл...нещо от сорта на тук кипи безсмислен труд)Спестявате ми доста време и усилия за ровене и търсене на информация за което ви благодаря.......и продължавайте в същия дух....успех :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още