IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се трус на финансовите пазари при победа на Тръмп на изборите?

Евентуалното избиране на милиардера за президент ще засили волатилността на пазарите, смятат анализатори

22:39 | 08.06.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори може да доведе до повече волатилност на финансовите пазари по света, предупреди Крейг Чан от най-голямата японска брокерска къща Nomura, цитиран от WBP Online.

“Коментарите на Доналд Тръмп могат да направят финансовите пазари по-волатилни, ако той стане президент, което ще увеличи рисковете за инвеститорите“, предупреди Чан, който оглавява отдела за валутна търговия на брокерската къща.

„Смятам, че победата на Тръмп няма да е добре по отношение на реакциите на финансовите пазари. От икономическа, финансова и политическа гледна точка съществуват огромни рискове“, заяви експертът. 

Той добави, че коментарите на милиардера по редица въпроси като тези за китайските стоки и манипулациите на китайската борса ще струват скъпо на финансовите пазари в близко бъдеще.

„Той каза толкова много за Китай – от думите му, че ще „обяви Китай за валутен манипулатор“, плановете му да въведе мито от 45% върху китайските стоки и намерението му да забрани на американските промишлени фирми да инвестират в чужбина“, припомни Чан.

Nomura вече предупреди, че критиките на Доналд Тръмп за търговските споразумения с Мексико и Канада могат да доведат до сътресения в двете държави, ако милиардерът спечели място в Белия дом, допълва CNBC.

75% от износа на Канада например се насочва към САЩ и връщането на търговските бариери, както и отмяната или преразглеждането на търговски споразумения, ще се окаже най-голямата заплаха за канадската икономика. 

Такава политика би навредила и на САЩ - 12,5% от износа на стоките, произведени в страната, са към Канада. 

Под заплаха могат да се окажат още държави като Израел, Южна Корея, Чили, Перу, с които САЩ има подписани търговски споразумения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
И аз това казвам. Този път президент ще бъде първата жена, а от следващия път чат-ботовете ще са станали достатъчно близки до ИИ и със сигурност и двете им партии ще излъчат за кандидати поне по 2-3 бота от различни производители, за да няма конфликт на интереси :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
george353
преди 7 години
Президентската институция е пълен гонад. И без президент това което има да се случва ще се случи. Този цирк с изборите е за пайзано лапнишараните. Плутокрация и обществени интереси са несъвместими елементи на днешната политико-икономическа реалност. Който плаща, той поръчва музиката. А дали ще е Тръмп, Дъмп, или Гъмп, все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
"...Кое е по-добре за бизнесът - доказан бизнесмен като Тръмп или глyпaва баба като клинтън?..."За бизнеса е по-добре да не разчита нито на умни идЬOти, нито на глупави такива. Това особено се отнася за малсия и среден бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Трусове на финансовите пазари ще има със или без Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още