IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook привлече ветеран от Apple за шеф на хардуера в Oculus

Майкъл Хилман има 15-годишен опит в Apple Inc

11:11 | 28.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата компания за социални мрежи в света Facebook Inc. назначи IT ветерана Майкъл Хилман, който има 15-годишен опит в Apple Inc., за директор на хардуера в подразделението си Oculus VR.

Хилман е заемал висши инженерни и дизайнерски позиции в Apple и е допринесъл за развитието на потребителски продукти, като например популярния настолен компютър iMac, показва справка в профила му в социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn. Опитът му в продуктовия старт на потребителски устройства ще бъде от ключово значение за постигането на амбициозните цели на Oculus за превръщането на хардуера за виртуална реалност в обичайна технология. 

Хилман ще работи в тясно сътрудничество с Ханс Хартман, главен оперативен директор на Oculus, пояснява пред Bloomberg говорителката на Oculus Андреа Шуберт. Хартман се присъедини към Oculus през миналата година, след като бе в същата позиция във Fitbit. Според вече свалена обява за търсене на ръководител на хардуерния отдел лицето ще „определя стратегията и изпълнението на пътната карта за нашия продукт", в допълнение към изграждането и ръководенето на хардуерната организация.

Назначението се случва, след като Facebook привлече друго голямо име – Хюго Бара, от Xiaomi Corp., който ще контролира целия бизнес за виртуална реалност. Бара все още не е започнал работата си, заявиха от компанията.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг гледа на виртуалната реалност като на следващата голяма изчислителна платформа след мобилните телефони. И все пак компанията е изправена пред голяма конкуренция от страна на други приозводители, които имат повече опит в изграждането на хардуерен бизнес, като например HTC Corp. и Microsoft Corp.

В момента Oculus продава ограничен брой продукти, които варират от флагмана Rift до контролера Gear VR за най-новите телефони с бранда Samsung. С цел да направи своите комплекти по-продавани Oculus ще трябва в крайна сметка да направи така, че да не обвързва Rift с наличие на мощен настолен компютър, коментират анализатори.

Oculus вече демонстрира прототип на такова устройство, с кодовото име Santa Cruz, но не посочи дата, от която планира да продава такъв продукт. Поделението на Facebook също така ще трябва да продължи да намалява цената на устройството, ако иска да се конкурира с игралните системи на Sony и Microsoft, заяви по-рано пред Bloomberg съоснователят на Oculus Джак Маколи. Наскоро компанията намали цените както на Rift, така и на сензорния контролер с по 100 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още