IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spiegel: Германската прокуратура разследва Марк Зукърбърг

Ищец обвинява ръководството на социалната мрежа, че не противодейства на разпространението в мрежата на призиви за насилие

19:40 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: Ройтерс</p>

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: Ройтерс

За първи път германската съдебна система разследва американски мениджъри на Facebook.

Прокуратурата на Мюнхен е започнала разследване срещу водещите мениджъри на интернет компанията по обвинения в подбуждане към етническа омраза, пише в онлайн изданието си списание Der Spiegel.

Разследването се води срещу основателя и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг и топ мениджърите на социалната мрежа. Сред заподозрените са оперативният директор на Facebook Шерил Сендбърг, адвокатът на компанията в Европа  Ричард Алън и неговата колега в Берлин – Ева-Мария Киршзипер. 

Разследването на властите е стартирало след подаден сигнал от адвокат от Вюрцбург, в който ищецът обвинява ръководството на социалната мрежа, че то не противодейства на разпространението в мрежата на призиви за убийства, заплахи за насилие и други нарушения.

Facebook е задължен да премахва от страниците си противоречащо на местното законодателство съдържание, когато научи за такова. Към иска е приложен списък от случаи, които доказват, че компанията не прави това, независимо от многобройните молби. В документа се посочва, че социалната мрежа често не реагира на сигнали за отстраняване на подобна информация от страниците си или дава стандартен отговор, че съдържанието не буди подозрение.

От около една година Facebook е критикуван във федералната република, че бездейства по отношение на разпространението на съмнителни съобщения.

Жалба от началото на годината до прокуратурата в Хамбург срещу Зукърбърг, Сандберг и други топ мениджъри на социалната мрежа остана без последствия, тъй като обвиняемите са пребивавали на места извън компетентността на германската съдебна система. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още