IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook, Twitter, Google и Microsoft сключват нов кодекс с ЕС

Компаниите се съгласиха да вземат мерки срещу речта на омразата в рамките на 24 часа

09:22 | 01.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft се споразумяха с Европейската комисия (ЕК) да спазват кодекс на поведение, който включва серия от ангажименти за борба с разпространението в Европа на незаконната реч на омразата онлайн.

Според споразумението технологичните компании ще проверяват „повечето“ омразни онлайн коментари в рамките на 24 часа, след като са били оповестени, и ще ги премахват в случай на нужда като част от „нов кодекс на поведение“, който да гарантира, че онлайн платформите не предоставят възможности за масово разпространение в интернет на незаконни изказвания, пораждащи омраза.

ИТ дружествата ще обясняват и повишават осведомеността на своите потребители относно видовете съдържание, които не са разрешени по силата на техните правила и общностни насоки. Системата за уведомяване би могла да се използва като инструмент за тази цел. Компаниите разполагат с ясни и ефективни процедури за преглед на уведомленията относно незаконни изказвания, пораждащи омраза, в рамките на техните услуги, за да могат да премахват или прекратяват достъпа до подобно съдържание. Те въвеждат правила или общностни насоки, поясняващи, че забраняват насърчаването на подбуждане към насилие и омраза.

„Неотдавнашните терористични атаки ни напомниха за неотложната необходимост от справяне с незаконните изказвания в интернет, пораждащи омраза. За съжаление социалните медии са един от инструментите, които терористичните групи използват за радикализация на млади хора, а расистите — за разпространяване на изказвания, пораждащи насилие и омраза. Това споразумение представлява важна стъпка напред, за да се гарантира, че интернет продължава да бъде място на свободно и демократично изразяване, където се спазват европейските ценности и законодателство“, заяви Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете. 

„Поведението, пораждащо омраза, няма място в Twitter и ние ще продължим да се борим упорито с този проблем заедно с нашите партньори от индустрията и гражданското общество. Продължаваме да се придържаме към нашия ангажимент съобщенията в Twitter да се разпространяват свободно. Въпреки това има ясно разграничение между свободата на изразяване и поведението, което подбужда към насилие и омраза. Успоредно с предприемането на действия срещу поведението на омраза, което нарушава правилата на Twitter, ние също така подкрепяме невероятните възможности на платформата да засилва отзвука на положителните изказвания, да оспорва предразсъдъците и да допринася за справяне с по-дълбоките корени на нетърпимостта“, коментира Карен Уайт, ръководител на отдела за публична политика за Европа в Twitter.

От своя страна Ли Юниус, ръководител на отдела за публични политики и отношения с правителствата в Google, заяви: „Решени сме чрез нашите услуги да даваме достъп на хората до информация, но винаги сме забранявали разпространението на нашите платформи на незаконни изказвания, пораждащи омраза. Разполагаме с ефикасни системи за разглеждане на валидните уведомления в рамките на по-малко от 24 часа и за премахване на незаконното съдържание“.

„Приветстваме оповестеното днес и възможността да продължим нашата работа с Комисията и технологичната индустрия като цяло за борба с речта на омразата. Заедно със световна общност от 1,6 милиарда души ние работим усилено за постигане на баланс между предоставянето на възможност на хората да се изразяват и гарантирането на атмосфера на взаимно уважение. Както става ясно от нашите общностни стандарти, във Facebook няма място за изказвания, пораждащи омраза. Настойчиво приканваме хората да използват нашите инструменти за докладване, ако попаднат на съдържание, което считат, че нарушава нашите стандарти, за да можем да разгледаме случая“, добавя Моника Бикерт, ръководител на отдела за управление на общата политика във Facebook. 

През ноември 2015 г. Германия започна разследване срещу ръководителя на представителството на Facebook в Европа за провал в премахването на расистка реч от социалната мрежа.

Мартин От, управляващият директор на Facebook за Северна, Централна и Източна Европа, който е базиран в Хамбург, може да бъде подведен под отговорност за неуспеха на платформата да заличи обиди, съобщи говорителят на германската прокуратура. Говорител на компанията пък обясни, че няма реално нарушаване на германските закони от Facebook и нейните служители.

Целия кодекс може да прочетете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още