IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 30 града се състезават в конкурса „Екообщина“

Победителите ще бъдат наградени през октомври 2016 г.

17:59 | 27.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 30 града се състезават в конкурса „Екообщина“, организиран от посолството на Франция в България.

Населените места се надпреварват в четири категории: „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”, съобщиха организаторите.

Най-много попълнени въпросници представителите на местната власт са изпратили в категорията за управление на отпадъците.

Втора по брой изпратени документи е категорията, посветена на енергийната ефективност. Интересен е фактът, че в тази категория малките общини (тези с жители под 10 000 души) са били по-активни и са изпратили повече попълнени въпросници за участие. 

Сред кандидатите има общини, които са подали документи и в четирите категории, което е доказателство за активната работа и установени добри практики за устойчиво развитие, смятат организаторите на конкурса.

Подаването на попълнените въпросници в четирите категории бе последният етап от състезателната част на конкурса „Екообщина“.

През септември жури от специалисти в различните области ще оценява подадените документи и ще бъдат избрани победителите. Официалната церемония по награждаването ще бъде през октомври 2016 г.

Победителите ще получат за награда четиридневно учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, осигурени от министерствата на регионалното развитие и на околната среда. Целта е местната администрация да се запознае с добри практики и да установи добри двустранни отношения.

Награди ще бъдат предоставени и от корпоративните партньори на проекта: Рено Нисан България, Шнайдер Електрик България, Веолия България, Вебер Сент-Гобен България.

***

Поводът за конкурса е стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“. Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво ― от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено, чрез постигането им в местните общности, за което отговорност носят местните власти.

Конкурсът бе отворен за участието на всички български общини. Като част от инициативата „Екообщина“ те участваха в четири семинара, по един за всяка една от категориите - „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още

Коментари

Финанси виж още