IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТеРе - Грижим се за здравето на вашите усмивки

Около 40% от възрастните пациенти страдат от пародонтит

09:06 | 22.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илюстрация:&nbsp;ТеРе&nbsp;</p>

Илюстрация: ТеРе 

Пародонтитът е по-често срещан, отколкото си мислите. Около 40% от възрастните пациенти страдат от това заболяване - често, без да го осъзнават. Колкото по-рано се диагностира и започне лечение, толкова по-добри ще бъдат резултатите от него. За щастие има много мерки, които бихте могли да вземете, за да предотвратите появата или да повлияете на пародонталното заболяване.

Здравите венци са бледорозови и твърди, не кървят при миене или почистване на междузъбните пространства.

Малки влакна, пародонталните лигаменти, придържат зъба в алвеолата. Венецът лежи върху костта и плътно опасва зъба като яка. Малката бразда, която се образува между зъба и венеца, представлява гингивалния сулкус.

Гингивитът е възпаление на венцитем а пародонтитът е загуба на алвеоларна кост.

Възпалените венци са подути и зачервени, кървят при четкане на зъбите и почистване на междузъбното пространство. Лепкавият филм, който непрекъснато се образува по зъбите, се нарича бактериална плака. Ако не миете зъбите си правилно, тя се натрупва в трудните за почистване зони - около линията на венеца и в междузъбното пространство и предизвиква гингивално възпаление. 

Ако бактериалната плака не се почисти, тя преминава в бактериални сулкус, където четката за зъби и интерденталните четки не достигат. Натрупаната плака се втвърдява и образува зъбен камък с грапава повърхност, по която бактериите се прикрепят по-лесно.

Поддържащата кост постепенно се разрушава и зъбът губи опора. Гингивалното възпаление е преминало в пародонтит.

Загубата на кост протича без болка и често остава незабелязан. За да се прекрати загубата на опорни структури, е наложително да потърсите помощ от специалист. Нелекувано, заболяването ще причини още по-голяма костна загуба, в резултат на която зъбът ще се разклати и в най-лошия случай ще бъде загубен. Тютюнопушенето, някои наследствени фактори и системни заболявания, могат да допринесат за развитието на пародонтално заболяване.

Можете да предотвратите възникването на венечно възпаление и пародонтит, като поддържате добра орална хигиена. Пародонтитът понякога е трудно забележим, затова следете за симптоми като зачервяване, подуване или кървене на венците. Ако подозирате, че венците Ви са възпалени, свържете се със своя зъболекар.

Професионалното лечение включва почистване на зъбния камък и плаката, както и инструкции за поддържане на добра орална хигиена и необходимите за нейната поддръжка пособия. 

Сътрудничеството между Вас и вашия лекар по дентална медицина не бива да се изчерпи със завършване на лечението. Честите профилактични прегледи и добрата грижа за зъбите в домашни условия са от изключителна важност, за да се предотврати повторната поява на симптомите.

Четкайте вътрешните, външните и дъвкателните повърхности на зъбите с четка за зъби и флуоридна паста за зъби всяка сутрин и вечер. Наклонете четката така, че влакната ѝ да достигнат линията на венеца. Почиствайте зъбите с лек натиск  и кратки движения.

Ако страдате от възпаление на венците или пародонтит, е дори по-важно  да почиствате междузъбните пространства, където четката за зъби не може да достигне. Интерденталните четки достигат безпроблемно тези зони и са лесни за употреба.  Използвайте ги ежедневно, ако венците Ви са възпалени и кървят.

Важно е да използвате интердентална четка с правилен размер. Лекарят по дентална медицина може да Ви помогне в подбора на подходящи по размер интердентални четки.

Четката с правилния размер се въвежда с леко напрежение в междузъбното пространство, но не бива да се прилага сила за целта. Движете четката напред-назад няколко пъти за всяко междузъбно пространство. В случай на нужда може да използвате огледало.

Плаката е труднозабележима, особено в междузъбното пространство. Лесно можете да проследите дали всички зони са добре почистени, ако използвате оцветяващи таблетки. TePe PlaqSearch™ оцветяват плаката и виждате къде не сте почистили добре. Новообразуваната плака се оцветява в червено, а старата плака се оцветява в синьо. Попитайте своя лекар по дентална медицина за инструкции, преди да започнете употребата на таблетките.

Интерденталните четки на ТеПе се предлагат в различни разновидности и размери. Всеки цвят има специфична цветова кодировка за по-лесно запомняне. Телената сърцевина на всички четки е с пластмасово покритие за безопасно почистване.

TePe Angle™ е интердентална четка с ангулирана глава, с която лесно можете да почистите междузъбните пространства на задните зъби дори и от вътрешната страна. Дългата плоска дръжка осигурява добър, стабилен захват.

Намерете в аптечната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още

Коментари

Финанси виж още