IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Coca-Cola за тримесечието се срина наполовина

Слабото представяне в чужбина и силният щатски долар удрят резултатите на компанията напоследък

18:30 | 09.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на американската компания за безалкохолни напитки Coca-Cola е спаднала наполовина през последното тримесечие на годината на фона на продължителната слабост на развиващите се пазари, макар че ключовият бизнес в Северна Америка е подкрепил резултатите все пак да надвишат оценките на Wall Street, съобщава The Wall Street Journal.

Компанията представи и разочароващи перспективи за 2017 г. За годината Coke прогнозира коригираната печалба на акция да се понижи с между 1% и 4% от 1,91 долара през 2016 г. Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха растеж до 1,95 долара на акция.

Слабото представяне в чужбина и силният щатски долар удрят резултатите на компанията напоследък, която генерира около половината от продажбите си в чужбина, но представя резултатите си в долари.

Гигантът в безалкохолната индустрия цели да намали захарта в продуктите си и да ги диверсифицира отвъд основния си продукт – кока кола, тъй като все повече страни налагат специални данъци върху висококалорийните напитки, за да се справят с нарастващото затлъстяване и диабет.

В четвъртък компанията заяви, че Coca-Cola Zero Sugar отчита двуцифрен растеж на обема на продажбите в Западна Европа, подкрепена от разширяване във Франция, Белгия, Холандия и Ирландия.

Главният изпълнителен директор Мухтар Кент, който през декември заяви, че ще се оттегли и позицията му ще бъде заета от главния оперативен директор Джеймс Куинси през май, в четвъртък каза, че компанията е напът да завърши промяната на франчайза на притежаваните бутилиращи операции в САЩ.

За отчетения период Coke отчита печалба от 550 млн. долара, или 13 цента на акция, от 1,24 млрд. долара, или 28 цента на акция, преди година. Без еднократните ефекти печалбата на акция е 37 цента, което съответства на оценките на анализаторите, посочва Thomson Reuters.

Приходите са се понижили с 5,9 до 9,41 млрд. долара, но остават над оценките на анализаторите за 9,13 млрд. долара. Компанията заяви, че валутните ефекти са отнели 2% от приходите ѝ за тримесечието.

Акциите на компанията поевтиняха с 0,2% в търговията преди отварянето на пазара до 41,95 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
И като продължение:ако в едно семейство се изпива по 2 литра кола на ден, от долните сметки, излиза, че купувайки българска кола, спестяваш на ден - 2* (1.1-0.24)= 1.72 в/ден. За една година избиваш ... внимание - 628 лв само от една проста кола! 628 лв икономии, само от кола. А от другите неща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
* Българска кола с отровата аспартам - 0.60 лв/ 2.5 литра --> 0.24 лв/л* Кока-кола с отровата захар, НЕутоляваща жажда, а принуждаваща да пиеш още и още - 2.20 лв/ 2 литра --> 1.1 лв/ лРазлика - 4.58 пъти по-скъпа! Срива беше просто въпрос на време. Цената винаги решава, даже когато може да си я позволиш! "Престижа" отдавна отстъпва място на прагматизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
На Кока Колата трябва също както на цигарите ,да се поставят предупредителни надписи и снимки за "ползите" които ще донесе в бъдеще на феновете си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още