IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола са напът да отбележат сериозен седмичен ръст

В петък фючърсите остават стабилни спрямо предишните си нива

10:07 | 14.07.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролните пазари остават сравнително стабилни в петък в резултат на данните за по-високи резерви на петрол и подобряващата се ефективност на индустрията. Все пак обаче суровината е напът да отбележи стабилен ръст за седмицата, коментира Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент остават без промяна на ниво от 48,42 долара за барел, но засега са с 3,5% нагоре за седмицата. 

Фючърсите върху американския суров петрол WTI отчитат минимално повишение от 1 цент до 46,09 долара за барел, но и седмичен ръст от около 4% за седмицата. Данните са от 9:50 ч. българско време.

Цените на петрола са около нивата от края на ноември миналата година, когато страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други държави поеха ангажимент да намалят добива с около 1,8 млн. барела на ден от януари тази година до март 2018 г., за да затегнат пазара.

„Изпълнението на производствените квоти на ОПЕК спадна до 98% през юни, но по-важното е, че производството от изключените [от сделката за по-нисък добив] страни Либия и Нигерия в момента е с около 700 хил. барела на ден по-високо от периода на сключване през ноември, заличавайки 60% от понижението на добива на ОПЕК. Растежът на производството в САЩ през същия период заличава останалата част“, казва американската инвестиционна банка Jefferies.

Добивът на петрол в САЩ се е увеличил с над 10% през последната година до 9,4 млн. барела на ден.

Петролните анализатори в консултантската компания Sanford C. Bernstein казват, че глобалните запаси от петрол остават високи.

„За първата половина на 2017 г. резервите на ОПЕК вероятно ще финишират по-скоро с ръст, отколкото със спад... Най-приемливото обяснение е, че изпълнението на ОПЕК не е толкова високо, колкото се предполага“, казва Bernstein. 

“ОПЕК ще трябва да намали добива си още и за по-дълго време, ако иска да елиминира свръхзасищането и цените да се повишат“, допълва компанията.

Тя добавя, че повишението в цените на петрола изглежда ще бъде ограничено, дори ако ОПЕК предприеме още действия, като причината е по-високият шистов добив в САЩ. 

Подобно мнение изказаха и от МАЕ. Изпълнението на сделката за намаляване на добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през юни е достигнало най-ниските си нива от шест месеца, след като няколко страни членки са добили повече петрол от договореното. По този начин се забавя ребалансирането на пазара, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ) в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Manyface God"
преди 6 години
напът....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още