IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се понижават на фона на нарастваща активност в САЩ

Tрейдърите отново се фокусират върху спреда между фючърсите върху Брента и върху WTI

10:45 | 31.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник, тъй като нарастващата активност при сондажите в САЩ засенчва усилията на ОПЕК и други големи производители да понижат добива, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,51% до 52,36 долара за барел, a европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,40% до 55,10 долара за барел към 10:30 часа българско време. От пика си през януари WTI е загубил 2,85% от стойността си, а Брентът – 5,5 на сто.

Спадовете отразяват нагласите, че усилията на ОПЕК и други големи производителки да сложат край на свръхпредлагането не са достатъчни, за да компенсират ускоряващата се активност при сондажите в САЩ. ОПЕК и водещи производителки извън картела се договориха заедно да понижат добива с 1,8 млн. барела дневно, като сделката влезе в сила от 1 януари и по план трябва да продължи половин година. 

„Цените на суровия петрол продължават да се затрудняват да запишат ръстове, тъй като трейдърите се тревожат за нарастващата сондажна активност в САЩ“, пишат от австралийската банка ANZ. 

От юли насам петролната продукция в САЩ е нараснала с 6,3% до близо 9 млн. барела дневно, показват данни на американската Администрация за енергийна информация.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs добивът в САЩ ще се увеличи с 290 хил. барела дневно на годишна база през 2017 г., ако се броят нефтените платформи, които предстои да заработят.

Заради различните перспективи пред глобалния пазар от една страна, и пред този в САЩ от друга, трейдърите отново се фокусират върху спреда между фючърсите върху Брента и върху WTI.

Премията при Брента над WTI за доставка през март е 2,7 долара и това отразява по-затегнатия глобален пазар, където влияние оказват пониженията на ОПЕК, от една страна, и пазара в САЩ, където има пренасищане и сондажите продължават, от друга. Според договорите за доставка през ноември тази година обаче премията се свива до малко над 1 долар.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още