IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup очаква цена на петрола от 62-65 долара за барел в края на годината

Все пак повишеното предлагане през четвъртото тримесечие на 2016 г. днес представлява тъмен облак над пазара, коментират анализаторите

12:23 | 18.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестиционната банка Citigroup се присъедини към Goldman Sachs с добра прогноза за пазара на суровини и заяви, че очаква петролът да поскъпне до около 60-65 долара за барел до края на годината, съобщи Bloomberg.

Въпреки че шистовият добив в САЩ расте на фона на по-високите цени, свитата продукция от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да успее да компенсира този ръст през следващите 6-9 месеца, смятат анализаторите от Citi. Производителите трябва да удължат действието на сделката до края на годината заради опасенията, че Русия изостава от обещаните съкращения, посочва още банката.

„Въпреки че историческото споразумение, което влезе в сила на 1 януари, предизвика еуфоричен и неустойчив ръст на бичите залози от страна на инвеститорите, то подготви почвата за неизбежни разпродажби. Причината е, че рекордният добив на ОПЕК през четвъртото тримесечие на миналата година, съхраняван по пристанищата, беше пренасочен към сушата“, пишат анализаторите.

Goldman Sachs също неотдавна направи сходни коментари, като заяви, че изобилните резерви, които подкопаха усилията за свиване на продукцията, ще се понижат и призова пазарите за търпение.

провал в удължаването на сделката може да прати цени стремително надолу

“С удължаване на сделката на ОПЕК през второто полугодие на 2017 г. и с очакваното понижение на резервите очакваме цените на петрола да се повишат над 60 долара за барел през втората половина на годината”, пишат анализаторите от Citi.

“Все пак повишеното предлагане през четвъртото тримесечие на 2016 г. днес представлява тъмен облак над пазара, а провал в удължаването на сделката може да прати цени стремително надолу”, предупреждават експертите.

Според Citi през последното тримесечие на тази година цената на американския лек суров петрол WTI ще бъде средно 62 долара за барел, а тази на европейския бенчмарк Брент – 65 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още