IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup предупреждава за риск от понижение на цените на желязната руда

Желязната руда поскъпна с над 40% от началото на годината, след като записа три поредни годишни понижения

17:24 | 23.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Желязната руда, която беше определена от Citigroup за една от „горещите“ суровини на 2016 г., изглежда започва да се „охлажда“, пише Bloomberg. Цените може да се понижат в края на годината и в началото на 2017 г., тъй като предлагането расте, а търсенето на стомана се понижава, казва днес инвестиционната банка и се присъединява към редицата кредитни институции, които прогнозират края на неочаквания подем при желязната руда.

Според анализаторите в Citigroup, оглавявани от Ед Морс, цената на суровината през последното тримесечие ще е средно 51 долара за метричен тон, а през 2017 г. - средно 45 долара за метричен тон, ако се реализира основният сценарий на банката. Според Metal Bulletin средната цена от началото на годината до днес е 53,59 долара за метричен тон. 

„Независимо дали вярвате или не, желязната руда и въглищата са горещите суровини на 2016 г.“, пише в бележката на банката. „Не очаквайте тази сила да продължи. Структурно светът остава в среда на свръхпредлане на евтини материали“, допълват от Citigroup.

Желязната руда поскъпна с над 40% от началото на годината, след като записа три поредни годишни понижения. Банки като Morgan Stanley и UBS Group предупреждават, че има перспективи за понижение на цената до края на 2016 г. Според Citigroup макар че силата на желязната руда може да продължи и през октомври, след това слабо търсене и растящо предлагане от мините вероятно ще навредят на цените.

„Желязната руда може да се сблъска със силни насрещни ветрове в края на 2016 г. и през по-голямата част от 2017 г.“, посочва Ед Морс и определя желязната руда като „галеника“ на суровините тази година.

„Балансът между търсенето и предлагането през 2017 г. говори за по-ниски цени. Търсенето от Китай се влошава, а новите проекти за добив на Vale и Roy Hill напредват“, пише още в анализа на Citigroup.

Morgan Stanley прогнозира, че цените може да се върнат до 40 долара за метричен тон с наближаването на зимата в Китай, което свива търсенето и производството на стомана. През юли UBS заяви, че съживяването в цената на желязната руда през 2016 г. е довело до подновени дейности в някои мини. Това от своя страна увеличава предлагането и може да доведе до спад в цените следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още