IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли възстановяването на пазара на желязна руда?

Настроенията в индустрията се подобряват, но ценовите неволи на суровината ще продължат да тежат на производителите

17:45 | 31.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Пазарът на желязна руда се свива от 2011 г. заради продължителното поевтиняване на суровините, но нещата за суровината, използвана в стоманопроизводството, може би се обръщат, пише CNBC.

Колко силно ще бъде възстановяването обаче остава неясно. Най-големите световни производители на желязна руда запазиха целите си за производството през 2016 г., както се запази и апетитът на Китай за суровините на добивните компании, но ръстът на предлагането едва ли ще се завърне към старите си исторически нива скоро.

В четвъртък бразилският гигант Vale даде окуражаващи прогнози с обявяването на резултатите си за второто тримесечие, като очаква ръст на глобалното производствто на стомана, за което казва, че е скочило с 6,1% на тримесечна база в периода април-юни. Само в Китай за този период производството на стомана е нагоре с 9,2%.

Оценката на Vale идва, след като в сряда инвестиционната банка Goldman Sachs повиши прогнозата си за цената на желязната руда през следващото тримесечие и полугодие до 50 долара и 40 долара за тон, съответно, от 45 долара и 35 долара. Прогнозата се основава на по-ниските запаси от стомана и поевтиняването на китайския юан спрямо долара.

„Най-важният канал по наше мнение е подготовката на пазара за поевтиняването на юана, което сигнализира за задващо се облекчаване на кредитните условия“, гласи прогнозата на банката.

Облекчаването на кредитните условия в Китай би стимулирало кредитирането и икономическите дейности, сред които строителството.

Най-големите производители пък очакват по-високо предлагане на желязна руда през второто полугодие заради сезонни фактори.

Подобрените перспективи са едва ли не обрат спрямо декември, когато цената на желязната руда слезе до най-ниското си историческо ниво от 37 долара за тон. Оттогава суровината поскъпна на фона на ускорената строителна активност в Китай, най-големия потребител на желязна руда. В края на юли цената кръжи около 59 долара за тон.

През май Китай обяви, че възнамерява да инвестира 4,7 трлн. юана (720 млрд. долара) за 303 транспортни инфраструктурни проекта през следващите три години.

Отчетите на австралийските добивни компании Rio Tinto и BHP Billiton също показаха, че през тази година производството е на ниво спрямо очакваното. Миналата седмица от Rio Tinto обявиха, че са напът да постигнат целта за производството си за цялата 2016 г., докато BHP съобщи за разминаване с целите след инцидент в Бразилия, затворил мината там.

Vale запази прогнозата си за производството през 2016 г. между 340-350 млн. тона. Въпреки прогнозите на фирмата производството на желязна руда се забави.

BMI Research прогнозират, че глобалното производство на желязна руда ще нарасне „минимано“ от 3,149 млрд. тона през 2016 г. до 3,275 млрд. тона до 2020 г., което е увеличение от само 0,1% на година. Прирастът е по-бавен спрямо средните 4,8% за 2011-2015 г., след като по-ниските цени накараха произвеждащите при по-високи разходи да прекратя дейност.

„От една страна ръстът на предлагането ще бъде движен основно от Австралия и Бразилия на фона на увеличеното производство от основните добивни компании, измежду които Rio Tinto, BHP Billiton, Vale и Fortescue Metals Group“, гласи анализът на BMI Research.

„От друга страна добивните компании в Китай, които оперират при по-високи разходи, ще бъдат принудени да намалят производството заради продължаващите слабости при цената на желязната руда“, се посочва още там.

Резултатите от проведено през юни годишно проучване сред изпълнителните директори на 50 от водещите австралийски добивни компании показват, че най-сетне настроението започват да се подобрява, след като беше помрачено в продължение на години, на фона на срива в цените на суровините, заради който цената на желязната руда се сви с над 70% от върховете през 2011 г.

Според Newport Consulting 43% от респондентите са оптимистично настроени спрямо перспективите пред индустрията. Делът им е нараснал почти два пъти спрямо 16-те процента преди година. Освен това за пръв път от три години нагласите се движат нагоре, въпреки че някои анализатори са по-предпазливи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още