IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на петрол в Либия се повишава до тригодишен връх

Държавната енергийна компания възстановява голяма част от продукцията, която изгуби заради политическия хаос и конфликтите в страната

20:46 | 24.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Добивът на петрол в Либия е достигнал 715 хил. барела дневно, което е най-високото ниво от 2014 г., съобщава Bloomberg. Държавната енергийна компания възстановява голяма част от продукцията, която изгуби заради политическия хаос и конфликтите в страната.

Блокадите на основните пристанища в северноафриканската страна приключиха и до края на тази година добивът може да достигне 1,25 млн. барела дневно, коментира Мустафа Санала, председател на National Oil Corp, по време на конференция в Лондон.

Допълнителният добив може да се превърне в предизвикателство за ОПЕК и други големи производители, които се договориха да понижат добива от 1 януари с надежда да се справят с пренасищането на пазара.

„Всеки един голям маршрут за износ на петрол вече е отворен, макар че някои работят при значително по-ниски нива заради повредите от конфликтите“, казва Санала. „Засега петролът тече и това може да е важна основа за стабилността в Либия“, допълва той. 

Либия има най-големите находища на петрол в Африка и се опитва да възстанови добива и износа въпреки продължаващата политическа несигурност.  Миналия месец заработи отново най-голямото петролно поле „Шарара“.

Количествата, обявени във вторник от Санала, представляват повишение от 23% спрямо ноември, когато продукцията възлизаше на 580 барела дневно, според данни на Bloomberg.

Преди революцията през 2011 г. Либия добиваше 1,6 млн. барела петрол на ден. ОПЕК направи изключение за Либия при договорката за понижението на добива и страната на практика има право да увеличава продукцията.

От полето „Шарара“, експлоатирано от Repsol, добивът е 153 хил. барела дневно, като до месец май държавната енергийна компания си е поставила цел да постигне 250 хил. барела на ден. Полето „Ал-Фил“, експлоатирано от италианската енергийна компания Eni, остава затворено, въпреки че то също трябваше да заработи през декември. Двете находища в Западна Либия имат общ капацитет от около 450 хил. барела дневно.

Според Санала Либия се нуждае от инвестиции между 100 и 120 млрд. долара, за да възстанови петролната си индустрия.

„Възнамеряваме през идните месеци да вдигнем наложения от самите нас мораториум над чуждестранните инвестиции в нови проекти. Чакахме легитимно правителство с мандат от народа да дойде на власт и да го направи, но повече не можем да чакаме“, посочва председателят на National Oil Corp.

Правителството на националното съгласи, подкрепено от ООН и базирано в Триполи, единствено има правото да изнася либийски петрол. Силите, лоялни на Халифа Хафтар – военен командир в източната част на страната, обаче контролират големите петролни пристанища, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още