IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да провери споразумението за "Турски поток"

Спорна е втората линия на бъдещия газопровод, по която Русия планира да доставя газ за Европа и да спре транзита през Украйна, Румъния и България

21:28 | 12.10.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е готов да обсъди строителството на "Турски поток" при наличие на подробности за споразумението по руско-турския проект. Това е заявил пред телевизия "Россия 24" посланикът на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас, предава руската информационна агенция ТАСС. 

”Никога не казваме "не", винаги сме открити за обсъждане на различни варианти, но на основание доколко те отговарят на интересите на ЕС. Тук ще вземем решение, когато имаме по-ясен поглед и данни за това споразумение, вземайки предвид, че има и други проекти, които се водят и подкрепят от ЕС”, отбелязва Ушацкас. 

Европейският представител подчертава, че обсъждането на този въпрос вече е започнало. 

Вчера в Истанбул се срещнаха руският министър на енергетиката Александър Новак и еврокомисарят за енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович. Двамата са обсъдили тази тема, макар и не задълбочено, тъй като все още не е известно съдържанието на споразумението за “Турски поток” между Москва и Анкара. 

Новак заяви по-рано, че без гаранции от Европа може да се говори само за строителство на първата линия на "Турски поток", тъй като тя се строи изключително за турските потребители за разлика от втората, която е предназначена за потребителите в Югоизточна Европа. 

Същевременно руски експерти, цитирани от ТАСС, коментират, че междуправителственото споразумение за "Турски поток" е политическото и правно начало на проекта, който по-рано беше под въпрос.

Газопроводът ще позволи не само да бъдат увеличени доставките на руски газ за Турция, но и да бъде пренасочена частта от синьото гориво, която в момента минава транзит през Украйна и балканските страни.

И макар втората линия на газопровода, по който газ трябва да постъпва в Южна Европа, да повдига много повече въпроси, отколкото първата, в случай на нейното изпълнение пред руските газови износители се откриват широки перспективи, убедени са анализаторите.

Според експертите след изпълнението на проекта транзитът на газ, който минава през Украйна, Румъния и България, ще бъде спрян, а на турския пазар по този газопровод ще отиват до 14 млрд. куб. метра руски газ годишно в зависимост от конюнктурата.

По трансбалканския газопровод през Украйна минава около една четвърт от целия руски газ, който се изнася за Европа.

Съдбата на втората линия на “Турски поток” ще зависи от множество фактори. Първият е свързан с потребността на европейците от синьо гориво, от резултата от преговорите между Русия и ЕС, а също от перспективите за развитие на турската икономика.

Според руските експерти Европа е подложена на огромен натиск от САЩ във връзка с развитието на сътрудничеството с Русия изобщо и в частност в газовата област.

Същевременно според руските анализатори Турция може да стане транзитен център на газ за Европа, но не на газ от прикаспийския регион, а на руско синьо гориво. За в бъдеще може да се мисли за изграждането на газов хъб на границата между Гърция и Турция, откъдето да започва транзита на суровината за Европа, ако се построи втората тръба на “Турски поток”.

До същия хъб би трябвало да стига и азербайджански газ по "Южния газов коридор", който се подкрепя от ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
Това главозамайване едва ли е за добро!Задокеана бързо ще се изнижат като мокра връв. А тогава....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Значи като ви пиша че не разбирате от потоци, не разбирате. Значи, транзита за Турция ще се плаща в размер на 90 млн долара годишно, независимо дали тече газ или не. Договор. Значи Италия трябва да получава газ на северната си граница до 2030г. Договор. Значи, Словакия трябва да получава газта на Украинско-словашката граница. Договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 5
SimeonAtanasov
преди 7 години
Ти не си коня, нали? Син поток отдавна работи почти на пълна мощност.Турски поток, поне една тръба ще има, защото на турците им излиза по-евтино да купят газа директно от руснаците, вместо да плащат за транзит на Украйна, Молдова, Румъния и България. За жалост ще загубим транзита за Турция след 3 години.А на руснаците не им е цел тръбопроводите да печелят. Важно е Газпром, производителя, който добива газа, да печели, като си продава огромни количества газ на европейския пазар, без да плащат транзитни такси на украинците и други ***.Важното за тръбите е да се избият с такси разходите за построяването и експлоатацията. А и сигурността на доставките ще нарасне неимоверно.За Силата на Сибир не знам много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Мисля че Ердоган ти е акран(набор) и определението ти "чичко" е оксиморон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Въобще не си наясно с потоците(не е и задължително). Син поток макар че не попада по юрисдикцията на ЕС дълго време работи с около 50% от капацитета си. Боташ съди Газпром за отстъпки. В момента Турски(една тръба) ще се строи благодарение на нова обещана отстъпка в цената на газа. Северен си работи регулярно с 50 % възможностите. За миналата година печалбата на този обект е около 50 млн долара. Силата на Сибир няма финансиране. Обещаните 25 млр долара се оказаха само възможност за заем от китайски банки, срещу които Газпром би трябвало да заложи поне половината си находища и инфраструктура. И "наглите" китайци искат международни търгове за строителството му, представи си. За Северен 2 проектната компания са полски териториални води се разтури. От къде ще го прекарват и те не знаят или поне не са го обявили. Така че въпросът с руските потоци на настоящият момент може да се характеризира с българския израз - нещо като нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
ЕС може да проверява от границите си навътре. Турски поток си е за Турция. А чичко Ердо ако верно спретне едно хъбче, ще подава на него за желаещите вече само турски газ... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 5
0pk
преди 7 години
Той не споменава и кой ги проваля проектите, но това за Стояновци, Петровци и всякакви други коне е без никакво значение :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 4
SimeonAtanasov
преди 7 години
Коньо, първо все още всички изброени от теб проекти са възможни. Второ, най-вероятно поне два от тях - Турски поток и Северен поток 2 ще се реализират. За Китай също ще се изгради някакъв тръбопровод.Но защо не споменаваш успешните подводни тръбопроводи към Европа? Син Поток работи почти на пълна мощност вече повече от десетилетие. А Северен поток също функционира от няколко години и захранва с газ Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Или както казва Стоян Петров след осмата ракия-големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки. PS In vino veritas, in aqua sanitas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 4
dr.5rov
преди 7 години
Нали втората тръба е за страните от ЕС. Нормално е ТЕ да искат да проверят условията. Само че те - страните няма да проверяват, а някаква бюрократична върхушка, която се е качила на на главите на тези страни уж да работи за тяхно благо. Много ги "обичам" такива дето се нагърбват с тежката задача да се грижат за нас, а пък ние да стоим отстрани, да ги гледаме с признатлен погед и да кимаме в безкрайно съгласие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още