IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко точно е голям пазарът на петрол?

Общият обем на всички пазари на метали в света достига 660 млрд. долара. Пазарът на петрол обаче е много по-голям

13:54 | 17.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Още от изобретяването на двигателя с вътрешно горене петролът е една от най-важните суровини на планетата. Без него съвременният транспорт такъв, какъвто го познаваме, няма да бъде възможен. Индустрии като авиация, космически изследвания, автомобили, търговски флот и военно дело не биха изглеждали по същия начин днес, коментира VisualCapitalist.

Разбира се, както вече знаем, това идва с цената на крайни негативи за околната среда. Макар че новите зелени технологии и литиевата революция в крайна сметка ще помогнат за намаляване на ролята на петрола в транспортната индустрия, факт е, че все още използваме по 94 млн. барела суров петрол на ден в цял свят.

В резултат на това енергийната индустрия продължава да има сериозно влияние върху нашия живот. Групи със специални интереси с фокус върху енергията влияят на местно ниво. Междувременно, от гледна точка на външната политика, страни като Саудитска Арабия и Русия печелят допълнително географска и икономическа сила заради природните си ресурси.

Целта на днешната графика е да помогне да се обясни влиянието, което петролът има върху страни и пазари, използвайки много проста перспектива: размерът на пазара на суров петрол спрямо всички пазари на метали, взети заедно.

Един барел петрол може да се използва за множество цели, поради което все още се нуждаем от зашеметяващ обем от суровината годишно, за да поддържаме потреблението.

Всяка година се произвеждат около 34 млрд. барела годишно, а пазарът на петрол на сегашните цени възлиза на 1,7 трлн. долара на година.

За сравнение, пазарът на злато* годишно възлиза на 170 млрд. долара, на желязото – на 115 млрд. долара, а на медта – на 91 млрд. долара, като това са и трите най-големи пазара след петрола. На следваща позиция е алуминият с 90 млрд. долара, а много след него идва цинкът с 34 млрд. долара. Другите големи пазари са тези на магнезий (30 млрд. долара), никел (21 млрд. долара) и сребро (20 млрд. долара). Пазарът на останалите метали, включително платина, паладий, титан, уран и др., общо възлиза на 67 млрд. долара.

Общата сума на всички пазари на метали достига 660 млрд. долара – а това е само част от размера на пазара на петрол.

* Изданието изчислява размера на пазарите, като използва последната цена за съответна суровина, умножена по търсенето за 2015 г.

Още графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още