IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Рохани: Жизненоважно е да се повишат цените на петрола

ОПЕК трябва да преговаря за стабилизиране на пазара и с държавите, нечленуващи в картела, смята иранският президент

08:50 | 04.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Иран Хасан Рохани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Иран Хасан Рохани. Снимка: Ройтерс

Жизнено важно е страните производителки на петрол да вземат решение за повишаване на цените на петрола и стабилизиране на пазара. Това мнение е изказал в телефонен разговор с  венецуелския си колега Николас Мадуро президентът на Иран Хасан Рохани, предава Ройтерс.

Всички страни трябва да помогнат на комисията от експерти да вземе решение на срещата на върха (на ОПЕК) през ноември за повишаване на цените на петрола, е казал Рохани, цитиран от агенция IRNA.



По думите му членовете на ОПЕК също така би трябвало да преговарят с държавите, нечленуващи в картела, за стабилизиране на пазара. 


Междувременно стана ясно, че добивът на петрол в Иран е преодолял прага от 4 млн. барела дневно. Данните са на ръководителят на Иранската национална петролна компания Али Кардор, цитиран от IRNA.

„В момента ни се оказва натиск по въпроса за обемите на петролния добив. Въпреки това обаче, въпреки сложните и напрегнатите преговори, успяхме да покрием 4-милионния праг на производството", подчертава той.

През юли бе съобщено, че Иран добива 3,6-3,8 милиона барела на ден. Тогава министърът на енергетиката Биджан Намдар Зангане заяви, че ислямската република няма да участва в преговорите по замразяване на добива, докато не достигне предсанкционното равнище от 4-4,2 милиона барела дневно.

На неотдавнашния Международен енергиен форум в Алжир иранският министър обяви, че страната му няма да ограничава производството на черно злато и възнамерява да си възстанови предишните 13% от общия обем в ОПЕК, припомня БТА.

Същевременно на неофициалната среща на картела на 29 септември Зангане оцени състоялите се консултации като „голяма стъпка в посока на взимане на решение (за замразяване)" на предстоящото през ноември редовно заседание на организацията, припомня ТАСС.  

Петролният картел постигна споразумение да ограничи производството до между 32,5 млн. и 33 млн. барела на ден, което би било намаление от 0,7% до 2,2% спрямо сегашното ниво от 33,2 млн. барела. Пазарните участници обаче са скептично настроени към споразумението, като повдигат въпроса как то ще бъде изпълнено. Някои анализатори предупреждават, че в споразумението са пропуснати важни подробности като конкретния добив на отделните държави.

Организацията, в която членуват 14 страни, заяви, че ще финализира плана си за тези решения на официалната си среща във Виена на 30 ноември, когато може да бъде отправено предложение за намаляване на добива и към страни извън ОПЕК като Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
В Рибния буквар на Петър Берон имаше една такава приказка - събрали се мишките е решили да окачат едно звънче на котката, за да я чуват когато се приближава. Много мъдро решение, "само дето са не намери ни една мишка да отиде да закачи звънчето на котката". Това е проблема. Това е проблемът и сега. И макар, че в статията открито се говори за картел, което е напълно противозаконно аз пак не мога да си представя кой ще бъде ПЪРВИЯТ, дето ще намали добивите. След като дори Стоян Петров каза, че тия с шистовия петрол в Америка само това чакат. За какво намаляване на добивите можем да говорим, след като всеки, който намали добива моментално ще бъде заместен от някой друг. Много трудна работа ще е това с качването на цените на петрола. Е, освен ако ВСИЧКИ производители без изключение се включат в един гигантски картел и светът не премине изцяло на планова, а не пазарна икономика. То не, че и в момента не са останали само жалки остатъци от пазарната икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още