IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Напредъкът в спора с Китай за свръхпроизводство на стомана е недостатъчен

Проблемът е резултат не само от пазарните сили, но и от изкривена политика, която трябва бъде променена, каза Обама

17:57 | 05.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че има напредък, но не и толкова, колкото страната му би искала, в справянето с китайското свръхпроизводство на стомана, размътило пазарите, предаде ДПА.

Той посочи, че въпросът е обсъден двустранно с китайския президент Си Цзинпин, както и на срещата на върха на Г-20 в Ханчжоу.

Лидерите от Г-20 признаха, че проблемът е резултат не само от пазарните сили, но и от изкривена политика, която трябва бъде променена, каза Обама след двудневния форум в източния китайски град.

Страните от Г-20 обещаха да се заемат със стоманения свръхкапацитет, който от години наказва глобалната индустрия с ниските цени на металите, информира Ройтерс.

Според изявление на Белия дом лидерите в Ханчжоу са приели, че свръхпроизводителността в стоманения и други сектори е глобален проблем, изискващ колективен отговор.

Миналата година световното производство на стомана спадна за първи път от 2009-а - с 2,8 процента до 1,6 милиарда тона, като на Китай се падаше половината.

Азиатският гигант се споразумя за тясно сътрудничество с търговските си партньори в областта на износа на стомана.
Пекин се съгласи да направи стъпки за намаляване експорта, но избегна обвързващи ангажименти през втория, заключителен ден от срещата на върха на Г-20, съобщи Асошиейтед прес.

Обама, цитиран от Ройтерс, заяви също в Ханчжоу, че трябва да се направи още за повишаване на заплатите и намаляване на неравенството в глобалната икономика.

Американският президент подчерта освен това, че САЩ трябва да действат в синхрон с другите държави по въпроса с избягването на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още