IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът изпрати седмицата със 7% спад в цената

В понеделник суровината се възстановява, след като пазарите си отдъхнаха след победата на Еманюел Макрон на първия тур на президентските избори във Франция

09:52 | 24.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изминалата седмица не беше добра за цените на петрола. В петък фючърсите върху суровината поевтиняха за пета поредна сесия, задълбочавайки загубите до най-ниското ниво от около три седмици насам, съобщава Investing.com

Американският лек суров петрол WTI с доставка юни затвори на ниво 49,62 долара за барел (159 литра), тоест с дневен спад от 2,2%.

За седмицата понижението възлиза на 3,35 долара (близо 7%), което беше най-резкият спад от над един месец насам.

На лондонската борса ICE европейският бенчмарк Брент с доставка юни поевтиня в петък с 1,03 долара (около 2%) и финишира на ниво 51,96 долара за барел. За седмицата Брентът също поевтиня с около 7% (3,59 долара). 

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи в петък, че нефтените платформи в САЩ се увеличават 14-а поредна седмица до общ брой от 688 – най-високото ниво от септември 2015 г.

В понеделник суровината се възстановява, след като пазарите си отдъхнаха след победата на Еманюел Макрон на първия тур на президентските избори във Франция. Балотажът срещу Марин льо Пен ще се проведе на 7 май.

И двата бенчмаркови сорта поскъпват с около 0,6%, като WTI се търгува на ниво 49,91 долара за барел, а Брентът – за 52,80 долара за барел към 9:40 часа българско време в понеделник. 

Търговците основат умереното увеличение на цените на петролния пазар с два фактора. От една страна, значително по-слабият щатски долар съживява търсенето на петрол извън зоната на долара, тъй като спадащият курс на долара прави петрола по-евтин за тези купувачи. От друга страна, налице е по-големият апетит за риск от страна на инвеститорите. По-рисковите активи, към които принадлежи и суровият петрол, са търсени в резултат от изборите във Франция. 

На 25 май ще има среща на държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), на която би трябвало да се реши дали споразумението за понижаване на добива ще бъде удължено и след края на юни.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още