IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът на азиатските пазари се доближи до най-високите си нива за годината

Цените на суровия петрол са се повишили с около 15% от началото на април

11:45 | 16.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В четвъртък цените на петрола на азиатските пазари завършиха на нива, близки до най-високите си стойности за годината, след като се покачиха с почти 6% през предишната сесия, предава Reuters. Според анализатори е възможно допълнително повишаване на цените въпреки свръхпредлагането на суровината.

След като през деня достигна до 56,59 долара за барел, суровият петрол завърши на ниво от 56,23 долара за барел. Суровият петрол тип Брент пък достигна цена над 63 долара за барел за първи път през тази година, но приключи на равнище от 62,96 долара за барел в края на деня.

След вчерашното повишаване на цените на суровия петрол с 5% тенденцията е възходяща“, казват анализатори от базирания в Сингапур борсов посредник Phillips Futures. “Целият този ръст се дължи основно на по-слабото американско нефтено производство. За пръв път от 14 юли насам виждаме негативна тенденция в 4-седмичната средна стойност на производството на суров петрол“.

Според анализи на Reuters цената на петрола тип Брент може скоро да стигне 70 долара на барел, което обаче да бъде последвано от рязко понижаване.

Цените на петрола се качиха в сряда, след като се оказа, че американските резерви растат с по-бавно темпо от очакваното, въпреки че удрят рекордно високо ниво за 14-та поредна седмица, достигайки 483,69 млн. барела. Разговорите между големите производителки на нефт предизвикаха спекулации за намаляване на производството, които също влияят на пазара, макар че повечето анализатори ги смятат за твърде малко вероятни.

Въпреки началния лек спад в четвъртък сутринта цените на суровия петрол отчитат ръст от около 15% от началото на април и се доближават до най-високите си нива за годината от февруари насам. И все пак според анализаторите на пазара все още има свръхпредлагане, основно заради голямото производство и по-слабото търсене, особено в Китай, чиято икономика отчита най-слабия си ръст за последните 6 години.

В сряда американската Агенция за енергийна информация заяви, че затягането на световните нефтени пазари може да отнеме повече време заради по-голямото предлагане от страна на ОПЕК и евентуално по-големия експорт от Иран, макар че търсенето се увеличава.

Според консултантската фирма Wood Mackenzie “ниските цени на петрола ще доведат до бюджетни съкращения за проучвания със средно 30% за индустрията през 2015 г.“. 

Повече за пазара на петрол четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още