IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, но все пак се насочва към стабилен седмичен ръст

Има съмнения дали първата сделка в ОПЕК за понижаване на добива от осем години насам ще успее да постигне напредък за намаляване на свръхпредлагането

10:17 | 30.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в петък, като инвеститорите прибират печалбите след 7-процентовото поскъпване през последните две сесии, съобщава Ройтерс. Има съмнения дали първата сделка в ОПЕК за понижаване на добива от осем години насам ще успее да постигне напредък за намаляване на свръхпредлагането.

Американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент поевтиняват с малко над 1% до съответно 47,33 долара за барел и 49,27 долара за барел към 10:15 часа българско време.

WTI и Брентът се насочват към седмично поскъпване от около 7%, което кара инвеститорите да прибират печалби по време на азиатската търговия, коментира Джонатан Барат, главен инвестиционен директор в Ayers Alliance в Сидни.

На своята неформална среща в Алжир страните от ОПЕК се споразумяха да понижат добива на петрол до около 32,5-33 млн. барела дневно от около 33,5 млн. барела през август.

Детайлите за това коя държава с колко точно ще понижи добива, ще бъдат уточнени на официалната среща на картела през ноември.

Анализаторите от инвестиционната банка Goldman Sachs заявиха, че по-високите цени на петрола ще насърчат добива извън ОПЕК, най-вече сред американските шистови производители. По-късно днес се очакват данните на компанията Baker Hughes за броя на нефтените платформи в САЩ. Той се повиши през 12 от последните 13 седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още