IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след пореден ръст в резервите на САЩ

Инвеститорите очакват официалните данни от Администрацията за енергийна информация

10:06 | 22.03.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда, след като ден по-рано Американският петролен институт (АПИ) обяви ръст на резервите в САЩ, съобщава Ройтерс. Докладът от вторник вечерта показа, че запасите са се увеличили с 4,5 млн. барела дневно през седмицата до 17 март до 533,6 млн. барела.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,46% до 48,02 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент изтрива 0,45% от цената си до 50,73 долара за барел към 9:50 часа българско време.

„Данните за суровия петрол на Американския петролен институт забиха нож в представянето на суровината, показвайки 4,5 млн. барела ръст на фона на очаквания за 2,8 млн. барела повишение“, посочва Джефри Хали, старши пазарен анализатор в инвестиционния посредник OANDA в Сингапур. „И ако АПИ заби нож, днешните данни на Администрацията за енергийна информация може да го завъртят. Ако ръстът е над очакваните 2,1 млн. барела, цените може да се понижат много“, допълва. 

Продукцията в САЩ е нараснала с над 8% от средата на 2016 г. до 9,1 млн. барела дневно. Тези нива може да се сравнят с края на 2014 г., - малко преди да започне сривът на петролния пазар.

Нарастващият добив в САЩ, а и в други региони, както и високите резерви подкопават усилията на ОПЕК да свие добива и по този начин да подкрепи цените.

„Пазарната намеса на ОПЕК все още не е дала значителен резултат като понижение на резервите и финансовите пазара губят търпение“, коментират от американската банка Jefferies в бележка до клиентите си. Анализаторите допълват, че пониженият вероятно ще започнат да се проявяват в края на първото полугодие, ако ОПЕК реши да удължи споразумението и след края на юни.

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs предупреди клиентите си тази седмица, че добивът в САЩ, воден от шистовата индустрия, може да създаде значително свръхпредлагане през 2018-19 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Е тая е "препоръчана" :) не е платена. Ако беше платена... ОК да не се коментиа сега... кой коментира реклами? Ама си пише че е реклама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
от доста време всички "спонсорирани" платени новини са без коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Абе що не мога да коментирам "Коментара на деня" от г-на Проданов - име на бизнеса и член на АБВ ( леви комунисти)?Пише препоръчана ( т.е. платена) публикация от партньор ( т.е. вестник Дума сигурно)Може би са забранени коментарите, защото знаят какво ще му напишем :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Ivan.r
преди 7 години
хаха :D :D Не си прав хич - Тръмп предизборно сваля цените, за да вкара своите в нашия парламент :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Никакъв ръст на резервите, това е защото Марешки отвори бензиностанция в София :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още