IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва леко в навечерието на срещата на ОПЕК

Въпреки сравнително ниските цени на черното злато в момента експертите не очакват организацията да свие добива си

09:02 | 04.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поскъпва леко в навечерието на срещата на ОПЕК

Котировките на петрола се повишиха тази сутрин в Азия преди заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), на което обаче не се очаква да бъде свален производственият таван.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпна с 18 цента до 41,26 долара за барел в азиатската електронна сесия.  Сортът Брент, чиято цента е референтна за Европа, прибави 18 цента и един барел се търгуваше за 43,99 долара.

Снощи котировките на черното злато скочиха вследствие на силното поевтиняване на долара спрямо еврото и на фона на предпазливите надежди, че ОПЕК може да съгласува на днешната си среща мерки в подкрепа на пазара. 

Министрите на петрола на страните от ОПЕК се събират в австрийската столица Виена на редовно полугодишно заседание, на което ще обсъдят производствената политика на картела, припомня DPA.

Въпреки сравнително ниските цени на черното злато в момента експертите не очакват организацията да свие добива си, след като през лятото 12-те страни членки запазиха без промяна квотите за добив на ниво 30 милиона барела дневно.

Действителните произвеждани количества обаче са значително по-високи, отбелязва DPA. Ниските цени поставят под натиск редица държави производителки, включително Венецуела, Иран и Русия. |

При последните си срещи картелът, начело със Саудитска Арабия, промени основната си стратегия. Вместо да се опитва да повиши цените чрез намаляване на предлагането, както правеше по-рано, сега организацията продължава да поддържа свръхпредлагане на пазара, опитвайки се да защити пазарния си дял от други играчи, най-вече от производителите на шистов петрол от САЩ.

През последните седмици котировките на петрола преминаха през силни колебания. Очаква се днешната среща да има ограничено влияние върху цените, посочва агенцията.

Страните от ОПЕК произвеждат около една трета от световния петрол и разполагат с три четвърти от доказаните запаси на черно злато.

Всичко по темата четете тук!

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още