IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след новини от Саудитска Арабия за свиване на доставките

Представители на кралството заявиха, че намаляват предлагането през юли, включително с 300 хил. барела на ден за Азия

09:58 | 13.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник, подкрепени от изявления от Саудитска Арабия, че намалява значително предлагането, въпреки че растящият добив в САЩ поддържа предлагането на пазара високо, предаде Ройтерс.

Фючърсите на европейския сорт Брент поскъпват с 0,5% до 48,53 долара за барел към 9:50 българско време. Цената на американския лек суров петрол WTI расте с 0,4% до 46,27 долара за барел.

Най-големият износител на петрол в света - Саудитска Арабия, е начело в усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за свиване на добива с близо 1,8 млн. барела на ден до края на първото тримесечие на 2018 г. с цел да подкрепи цените. Други страни, които не членуват в ОПЕК и сред които е и Русия, също участват в споразумението.

През първата половина на годината имаше съмнения за това доколко ОПЕК спазва споразумението, тъй като предлагането остана високо.

Сега представители на Саудитска Арабия казват, че свиват предлагането, включително с 300 хил. барела на ден за Азия, през юли, въпреки че няколко азиатски рафинерии заявиха, че все още получават доставки в пълен размер.

"Петролът направи опит за подем, след като Саудитска Арабия обяви намаляване на доставките за САЩ и Азия", коментира Джефри Хали, старши пазарен анализатор в OANDA в Сингапур.

Износът на петрол на страните от ОПЕК намалява от началото на съкращенията на добива през януари, въпреки че някои членки на организацията като Либия и Нигерия не участват в свиването на добива, а за други като Ирак има съмнения, че не спазват споразумението.

През последните шест месеца на 2016 г. доставките на ОПЕК към нейни клиенти възлизаха на около 26 млн. барела на ден, като очакванията са те да възлязат на средно около 25,3 млн. барела на ден през първата половина на тази година.

Заплаха за усилията на ОПЕК е растящата активност в САЩ, където добивът нараства с над 10%  от средата на 2016 г. до над 9,3 млн. барела на ден.

Американската администрация за енергийна информация очаква добивът да се покачи до над 10 млн. барела на ден през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още