IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът със седмичен ръст, но на фона на опасения за подновена активност в САЩ

Поскъпването на суровината беше насърчено и от новините за опита за военен преврат срещу правителството в Турция

10:02 | 18.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът записа повишения в петъчната сесия след по-добри от очакваното данни от САЩ и Китай, съобщи Investing.com. Поскъпването на суровината беше насърчено и от новините за опита за военен преврат срещу правителството в Турция.

По-рано цените на петрола достигнаха най-високите си нива през сесията, след като продажбите на дребно в САЩ записаха по-висок ръст от прогнозите. Освен това индустриалното производство отчете най-големия си скок от 11 месеца насам.

Федералният резерв на САЩ за Ню Йорк повиши прогнозата си за ръста на БВП през третото тримисечие от 2,3% до 2,6%.

Китайската икономика е нараснала с 6,7% през второто тримесечие, стана ясно още в петък – същия темп както и през периода януари – март.

Investing.com припомня, че САЩ и Китай са двете най-големи държави потребителки на петрол.

На лондонската борса ICE европейският бенчмарков сорт Брент с доставка септември поскъпна в петък с 24 цента (0,51%) до 47,61 долара за барел. Седмичното поскъпване възлиза на 1,12 долара (1,82%).

В Ню Йорк американският лек суров петрол WTI отчете ръст в петък от 27 цента (0,59%) до 45,95 долара за барел, а за седмицата цената се повиши с 88 цента (1,19%).

В понеделник към 9:40 часа българско време Брентът поскъпва с 0,04% до 47,63 долара за барел, а WTI поевтинява с 0,15% до 46,58 долара за барел.

Повишенията бяха ограничени заради сигналите за възстановяване в сондажите в САЩ. Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че броят на нефтените платформи се е повишил през седмицата с шест до 357, което е трето поредно седмично повишение.

Така се подновиха спекулациите, че добивът в САЩ вероятно ще се повиши идните седмици и това може да увеличи свръхпредлагането.

По данни на Администрацията за енергийна информация резервите са се понижили по-малко от очакваното с 2,5 млн. барела миналата седмица до 521,8 млн. барела, което според агенцията е „исторически високо ниво за това време на годината“.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Краткосрочните фактори - преврата в Турция Брексит идват и заминават но основния фактор деистващ на петролния пазар - това че светът е претъпкан със суров петрол остава Така че пригответе се за цени на суровия петрол от 43 до 47 долара за барел за дълго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още