IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва седмицата със спад за трети пореден път

Разочароващите данни за китайската икономика затъмниха перспективите пред търсенето въпреки информацията за потенциално удължаване на сделката на ОПЕК

10:37 | 01.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха в понеделник, след като разочароващите данни за китайската икономика затъмниха перспективите пред търсенето въпреки информацията, че сделката на ОПЕК за намаляване на петрола може да бъде удължена, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 25 цента, или 0,48%, до 51,80 долара за барел, а върху американския суров петрол - с 19 цента, или 0,39%, до 49,14 долара за барел към 10:32 ч. българско време.

По-бързо от очакваното забавяне на растежа в производствения сектор в Китай през април натежава върху цените. Официално проучване показа в неделя, че инфлацията при цените на производителите се е забавила, а усилията на централните банкери да ограничат финансовите рискове в икономиката са натежали върху търсенето.

„Заради умереното представяне на китайския PMI цените на суровините може да се окажат под някакъв скромен натиск“, казва ANZ в свой коментар.

С понижаването на цените петролът отбелязва трето поредно седмично начало със спад, като високите запаси също се отразяват негативно на пазарите, които се опитват да се справят с глобалното презасищане от няколко години.

Петролният министър на Иран каза в събота, че страните от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и извън групата дават положителни сигнали за удължаване на сделката за намаляване на добива, която Техеран също подкрепя.

ОПЕК ще се срещне по-късно този месец, за да обсъди политиката на доставки на петрол. Ако ОПЕК договори удължаване на сделката, огромните глобални запаси може да бъдат пресушени до края на годината, сочи проучване на Ройтерс сред икономисти и анализатори.

Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви в събота, че е постигнат консенсус с Централна Азия по отношение на петролните пазари и производствените нива.

Мениджърите на активи са намалили дългосрочните си нетни позиции върху фючърсите и опциите върху американския суров петрол за пръв път от четири седмици през седмицата до 25 април, сочат данни на Комисията на САЩ за търговия с фючърси върху суровини в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още