IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на петрола топи състоянието на свръхбогатите в света

През миналата година богаташите в Норвегия са намалели с цели 54%, в Австралия - с 31%, а в Русия - с 13%

20:40 | 04.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните години цените на петрола рязко се понижиха и това се отрази негативно на богатството на много свръхбогаташи в света, пише в електронното си издание германското бизнес списание Manager Magazin, цитирано от БТА.

Напоследък петролните котировки изглежда се стабилизират, но все пак остават на ниско ниво. Спрямо лятото на 2015 г. спадът е около 20%, а спрямо пика от 2014 г. понижението е с цели 60%.

Поевтиняването на петрола е оставило значителни следи и в състоянието на свръхбогатите по света, сочи публикуван неотдавна доклад на агенция Wealth-X.

„Докладът за световното свръхбогатство" на агенцията, специализирала се в проучвания и консултации за милионери и милиардери, е насочен към влиянието, което спадът на петролния пазар оказва върху „лицата с ултрависока нетна стойност“ - тези, които разполагат с богатство от над 30 млн. долара. 



Общият резултат не е изненадващ. Според изследването броят на свръхбогатите в света през 2015 г. се е увеличил с 0,6 на сто, а богатството им - с 0,8 на сто до рекордните 30 трлн. долара. Общо тези богаташи са едва 0,004 на сто от световното население, но същевременно държат 12 на сто от световното богатство.

Пропастта между бедни и богати е голяма и продължава да се разширява, заключват експертите.

Въпреки това обаче поевтиняването на петрола е оказало значително въздействие върху свръхбогатите, особено в страните, зависещи от петролни приходи.

Сред тях е Русия, един от най-големите износители на петрол в света. Страната е засегната не само от ниските цени на петролния пазар, но и западните санкции, наложени заради участието й в украинския конфликт. Икономиката й е в рецесия, а притежаващите над 30 млн. долара са намалели с близо 13 на сто до 1075 души. Особено силен е спадът в Москва, където свръхбогатите вече са с цели 30 процента по-малко.

Още по-силно обаче са засегнати милионерите и милиардерите в Норвегия и Австралия.

Скандинавците до голяма степен поддържат богатството си с износ на петрол и затова не е изненадващо, че напоследък то силно е пострадало, сочи докладът на Wealth-X. Броят на свръхбогатите в Норвегия е намалял с цели 54% миналата година, а състоянието им се е свило с 51% до общо 90 млрд. долара.

Австралия пък е усетила негативно въздействие от забавянето на икономическия растеж в Китай, който е най-големият й търговски партньор. Австралийският износ на природен газ, въглища и руди, а с него и броят на свръхбогаташите, е намалял с 31% до 2475 души, показва още проучването.

Все пак миналата година е била добра за изключително богатите.  Състоянието на милиардерите в света е нараснало с 5,4 на сто, установява Wealth-X. Особено благоприятно е развитието в страните, внасящи енергоносители и суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Точно тези пък богаташи "бълха ги ухапала".Ето на това му се вика преразпределение на богатството в осъвременен капиталистически вариант. По-интересното е да се каже къде отива "напусналото състояние". Не е изгоряло в огъня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още