IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на петрол се събират на неформална среща в Истанбул

Темата ще бъде прилагането на постигнатото в Алжир споразумение за съкращаване на производството

10:20 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и държави, които не са нейни членки, планират да проведат неформална среща в Истанбул между 8 и 13 октомври, съобщава Ройтерс.

По време на срещата страните ще обсъдят как да приложат постигнатото споразумение в Алжир миналия месец, съобщи алжирският министър на енергетиката Нуредин Бутерфа в интервю за местната телевизия Ennahar.

В интервюто министърът посочва, че сделката в Алжир за съкращаване на производството ще бъде в сила за период до една година. 

Цените на петрола се повишиха с около 7 на сто през септември, завършвайки с ръст за втори пореден месец, след като ОПЕК разкри плановете си в Алжир да се намали продукцията до между 32,5 и 33 млн. барела на ден. Подробностите около споразумението все още се уточняват между производителите. 

Общата продукция на ОПЕК през деветия месец от годината се увеличава със 170 хил. барела на ден спрямо миналия месец до 33,75 млн. барела на ден, показват данните на анализаторите. Либия и Нигерия добавят общо 190 хил. барела на ден, което компенсира спада в продукцията на Саудитска Арабия и Ангола.

Производството на Либия и Нигерия се възстановява, след като вътрешни вълнения засегнаха петролната инфраструктура на страните. Заедно с Иран те най-вероятно ще бъдат освободени от предварителната сделка, договорена от ОПЕК.

Либия, страната с най-големи петролните ресурси в Африка, е произвеждала средно по 340 хил. барела на ден през септември  в сравнение с 260 хил. барела на ден през август.

Нигерия е увеличила производството със 7,9% до 1,5 млн. барела на ден. Производството на Иран се покачва с 10 хил. барела дневно до 3,63 млн. барела на ден. Бързото повишение в производството след смъкването на санкциите през януари се забавя през последните месеци, докато производството се доближава до нивата отпреди санкциите, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още