IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия няма да присъства на срещата на страните извън ОПЕК

Решението на Рияд понижи цените на черното злато

19:15 | 25.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Саудитска Арабия няма да присъства на срещата с производителки на черно злато извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която ще се проведе в понеделник във Виена, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от картела.

Агенцията отбелязва, че Рияд настоява първо да бъде постигнат консенсус вътре в организацията.

На срещата е планирано да бъде обсъден приносът, който производителките извън ОПЕК могат да дадат за споразумението за съкращаване на производството.

Петролните министрите на страните от ОПЕК ще се срещнат в сряда в опит да финализират сделката.

Ройтерс посочва, че от Саудитска Арабия е представено официално писмо, в което страната посочва, че няма да присъства на разговорите на 28 ноември, тъй като според Рияд министрите първо трябва да постигнат съгласие и след това да представят споразумението на страните, които не са членки на ОПЕК. 

В същото време цената на петрола се понижи с повече от 2% на фона на съмненията дали ОПЕК ще успее да постигне споразумение и след решението на Рияд да не присъства на срещата с държави извън картела.

Фючърсите върху европейския сорт Брент се понижиха с 1,21 долара до 47,79 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол отбелязаха спад от 1,12 долара до 46,84 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още