IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в бензиновите резерви в САЩ насърчава цените на петрола

Запасите от суров петрол обаче растат с 13,8 млн. барела до 508,6 млн. барела през миналата седмица

09:58 | 09.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в четвъртък, подкрепени от неочакван спад в бензиновите резерви в САЩ, въпреки че предлагането на суров петрол все още остава високо, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,71% до 52,71 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,65% до 55,48 долара за барел към 9:50 часа българско време.

В сряда излязоха данните на Администрацията за енергийна информация в САЩ и според доклада запасите от бензин се понижават с 869 хил. барела миналата седмица до 256,2 млн. барела. Очакванията бяха за ръст от 1,1 млн. барела.

Резервите от суров петрол в САЩ растат с 13,8 млн. барела до 508,6 млн. барела през седмицата, приключила на 3 февруари.

Инвестиционната банка Goldman Sachs коментира, че високите резерви, както и растящият добив в САЩ означават, че петролният пазар ще остане пренаситен още известно време.

„Излишъкът на петролния пазар през четвъртото тримесечие на 2016 г. доведе до допълнително повишаване на резервите през януари […] Добивът в САЩ също се възстановява по-бързо и смятаме, че по-бързото възстановяване на шистовата продукция създава рискове за прогнозата ни за цената на WTI от около 55 долара за барел през 2018 г., но не и за очакванията ни, че глобалният петролен пазар ще отчете дефицит през първото полугодие на 2017 г.“, коментират анализаторите от Goldman Sachs.

Високите резерви подкопават усилията на ОПЕК и други производители извън картела да понижат добива с общо 1,8 млн. барела дневно през първото полугодие, за да насърчат цените и да балансират пазара.

От началото на януари до днес WTI и Брентът поевтиняха с около 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
вчера имаше точно обратната статия :):)http://***.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poevtiniava-sled-neochakvano-goliam-ryst-v-rezervite-v-sasht-233587/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още