IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет показва апетит към Yahoo

Според различни медийни публикации за технологичния ветеран са подадени оферти на стойност между 4 и 8 млрд. долара

10:37 | 14.05.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уорън Бъфет и Дан Гилбърт (вдясно)&nbsp;са стари познайници. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Уорън Бъфет и Дан Гилбърт (вдясно) са стари познайници. Снимка: архив Ройтерс

85-годишният инвеститор легенда Уорън Бъфет не би трябвало да се интересува от тези модерни неща. Неговият супер холдинг Berkshire Hathaway има огромни позиции в „гиганти от стария свят“, като Coca-Cola, Wells Fargo и производителя на шоколадови блокчета Mars. IT ветеранът IBM е единствената голяма технологична компания, която Бъфет харесва, а стартъпите и интернет бизнесът никога не са му били присърце. Бъфет предпочита  подценени компании със силна възвръщаемост. Но това може би се променя. 

Председателят на Борда на директорите на Berkshire Hathaway Inc. Бъфет подкрепя консорциум, който възнамерява да наддава за основния интернет бизнес на Yahoo Inc. В групата се включва още и основателят на Quicken Loans Дан Гилбърт, предава Ройтерс, като се позовава на запознати със случващото се източници.

Бъфет и Гилберт се познават отдавна и имат някои общи начинания. Така например преди две години Berkshire Hathaway и Quicken Loans организираха съвместен конкурс с награден фонд от 1 млрд. долара за всеки, който успее да попълни успешно всички победители в тазгодишния турнир за мъже по баскетбол "March Madness" на американската Национална колежанска спортна асоциация.

Нито Бъфет, нито говорители на Quicken и Yahoo са пожелали да коментират темата. Но на последното Общо събрание на акционерите на холдинга си преди две седмици Бъфет е заявил, че има огромна нужда да навакса по отношение на инвестициите в нови технологии.

И макар че не е сигурно, че консорциумът ще надделее в търга, интересът на Бъфет и Гилбърт представлява сериозен плюс за базираната в Сънивейл, Калифорния, компания, който през последните години бе надмината от конкуренти, като Alphabet Inc в надпреварата за интернет потребителите и рекламните приходи.

Участието на консорциума в процеса на продажба също така представлява предизвикателство за американския телекомуникационен оператор Verizon Communications Inc, чиито сделка за придобиване на AOL през миналата година за 4,4 милиарда долара го направи фаворит за надделяване в битката за активите на Yahoo според анализаторите от бранша, коментира още Ройтерс.

Консорциумът е във втория кръг на наддаване в търга за активите на Yahoo, твърдят източниците, а Бъфет помага за финансирането на офертата.

Не е ясно дали Дан Гилбърт, милиардерът, който също така притежава американския баскетболен отбор „Кливланд Кавалиърс“, използва Quicken Loans по всякакъв начин като част от офертата на консорциума.

През миналия месец Ройтерс предаде, че Yahoo е одобрила 10 кандидата, които да наддават за активите ѝ, като най-много оферти идват от фондове за частни капитали.

Бъфет заяви в интервю за CNBC на 2 май, че бизнесът на Yahoo се е влошил значително и че „нещо трябва да се промени там". Той не спомена за потенциална оферта от негова страна.

Сюзън Декер, която работи в Yahoo в мениджърски позиции в периода между 2000 г. и 2009 г., включително като президент и главен финансов директор, сега е директор в Борда на Berkshire.

„Надявам се, че следващият собственик може да направи нещо, за да съживи духа на основните неща, които правят Yahoo толкова уникална компания и да вкара в съзнанието на потребителите причината, поради която те все още обичат Yahoo. Ще бъде от полза, ако компанията стане частна, или част от много по-голяма корпорация, за да се постигне това“, каза тя пред CNBC в интервю на 29 април.

През февруари големият агресивен активистки хедж фонд Starboard Value, който притежава 1,7 на сто от американския онлайн ветеран, започна т. нар. прокси война в опит да смени целия борд, като номинира деветима директори за борда на компанията. През миналия месец стратегията му се увенча с успех, като изпълнителният директор на Starboard Value LP Джефри Смит и трима независими, но асоциирани към него директори, бяха приети за част от Борда на Yahoo. 

От началото на годината Yahoo търси купувач за своя основен бизнес, като търсачката, електронната поща, спортните и новинарските сайтове. Целта е компанията да се отърве от всички дейности, с изключение на инвестициите в китайския онлайн гигант Alibaba. След това Yahoo ще бъде само една чисто финансова инвестиционна компания, а акционерите ще могат да продадат акциите си в Yahoo (т.е. всъщност дела в Alibaba), без да плащат данъци, което би било нужно при директна продажба на Alibaba и връщане на печалбите в Америка. Единствените губещи ще са американските данъкоплатци.

Според различни медийни  публикации са подадени оферти на стойност между 4 и 8 млрд. долара.

Телекомуникационният концерн Verizon многократно обяви интереса си в миналото. Той се считаше за фаворит, отчасти защото вече придоби AOL, която би паснала добре към бизнеса на Yahoo, а също така иска да плати за сделката в брой.

Бордът на директорите на Yahoo не иска по възможност да се занимава с трансфериране на досадни пакети от акции, които е възможно да не бъдат продадени на добра цена незабавно. Също така и собственикът на Yellow Pages в САЩ, YP Holding, се счита за възможен участник в търга. Но сега очевидно 85-годишният Бъфет им хвърля ръкавицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Мястото на яхуто е 25-30$. Всичко друго е дирижабъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Абе Бъфет не е ***... Яхуто може и да не е дърво, при определена цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
некой ще глътне вода с това яху
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
некой ще глътне вода с това яху
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още